oppositieleidster Sobol opgepakt
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw massale arrestaties in Moskou tijdens betoging voor meer democratie

Vorige week trad de politie hard op tegen de betogers die vrije lokale verkiezingen willen in Moskou. Ook vandaag is de politie massaal op de been, mogelijk honderden mensen zijn opnieuw opgepakt. Bij hen ook de bekende jonge oppositieleidster Lyubov Sobol.  

Op 9 september trekken de Moskovieten naar de stembus voor de verkiezingen van 45 leden van de gemeenteraad. Maar volledig vrije verkiezingen worden dat niet. Het regime van president Poetin heeft namelijk een aantal onafhankelijke kandidaten geschrapt, officieel omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. Ze zouden niet voldoende handtekeningen hebben verzameld. Maar de oppositie noemt dat maar een drogreden.

politie in Moskou bij vorig protest voor meer democratie
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De oppositie had gehoopt dat ze voor de lokale verkiezingen van 9 september in Moskou toch een eerlijke kans zou krijgen. Maar ook dat zit er dus niet in. Vorige week heeft de politie een betoging voor meer democratie op harde manier onderdrukt. Zo'n 1400 mensen werden opgepakt, verschillende betogers raakten gewond. Een aantal onafhankelijke kandidaten kreeg ook gevangenisstraffen tot 30 dagen. De betogingen zijn namelijk verboden.

Poetin denkt dat mijn hongerstaking chantage is, maar het is mijn enige manier om mijn rechten af te dwingen  

Oppositieleidster Lyubov Sobol

Maar het harde optreden van de politie heeft niet alle betogers kunnen ontmoedigen. Ook vandaag weer wilden de Moskovieten de straat op gaan. Maar de politie hield meteen preventieve acties. 30 van de 350 betogers zijn opgepakt, zo blijkt uit officiële cijfers. Maar het onafhankelijke observatorium OVD zegt dat er vandaag ten minste 600 betogers zijn opgepakt.  Vast staat dat de politie ook de bekende activiste Lyubov Sobol heeft meegenomen, dat gebeurde toen ze haar campagne-kwartier verliet om naar de betoging te trekken.  

Lyubov Sobel wilde kandidaat zijn bij de verkiezingen van 9 september, maar ook zij is van de lijsten geschrapt. De 31-jarige advocate is lid van de partij van oppositieleider Navalny, en een bekend gezicht in Moskou. Haar video met een oproep om vandaag opnieuw te betogen in Moskou werd van de week nog een miljoen keer bekeken. Lyubov Sobol is al een tijdje in hongerstaking, om het recht op te eisen om kandidaat te zijn.

Tijdens een interview met de Britse omroep BBC zei ze dat andere acties niet helpen, en ze daarom naar meer radicale middelen grijpt. Ook het Russische gerecht heeft de strijd met de activisten nog verscherpt. De acties van vorige week vallen nu onder de noemer "opstand", waardoor zwaardere straffen mogelijk zijn. De Russische autoriteiten hebben het ook over "acties georganiseerd vanuit het buitenland", wat allicht ook betekent dat de actievoerders niet op veel clementie moeten rekenen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder beelden van het protest en de arrestaties:

Videospeler inladen...

Meest gelezen