Soedanese leger en protestleiders zetten eerste stap naar vrede

De militaire raad die aan de macht is in Soedan en de leiders van de protestbeweging zijn tot een akkoord gekomen over een grondwettelijke verklaring. Die moet een einde maken aan de militaire machtsgreep zodat de macht opnieuw bij de burgers komt te liggen. Dat heeft de bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, Mohamed El Hacen Lebatt, aangekondigd.

"De twee delegaties waren het volledig eens met de grondwettelijke verklaring", verklaarde de bemiddelaar aan de pers, na twee dagen van onderhandelingen. Het akkoord zal worden getekend tijdens een officiële ceremonie.

In Soedan hadden militairen de macht genomen na de val van president Omar al-Bashir op 11 april. Na zeer moeilijke onderhandelingen waren de militairen en de Alliance for Freedom and Change begin juli overeengekomen dat ze een overgangsregering zouden oprichten. Die zou samengesteld zijn uit vijf militairen en zes burgers en het land drie jaar leiden.

Maar er waren nog discussiepunten over de bevoegdheden, de inzet van veiligheidstroepen en de eventuele immuniteit van generaals die betrokken waren bij het neerslaan van de protesten van de voorbije maanden. Op 3 juni werden in de hoofdstad Khartoem 127 demonstranten gedood. Ook de voorbije week kwamen nog 10 mensen om bij verschillende demonstraties. Negen militairen werden gearresteerd.

Met het akkoord komt er een voorlopig einde aan een zeer onrustige periode in Soedan. In december 2018 braken protesten uit in het land, omdat de broodprijs in korte tijd verdrievoudigd was. Het protest werd neergeslagen; er vielen toen meer dan 250 slachtoffers. De opstand leidde tot het ontslag en de arrestatie van Omar al-Bashir, die door een staatsgreep in 1989 aan de macht kwam en verantwoordelijk gehouden wordt voor de oorlog in Darfur. Op 17 augustus start het proces tegen al-Bashir. 

Meest gelezen