Videospeler inladen...

"Mogelijk meer dan 8.000 koffers achtergebleven" op Brussels Airport na problemen met bagagesysteem

Op Brussels Airport zijn ongeveer 100 vluchten zonder of met beperkte bagage vertrokken door een technisch defect aan de bagageband. Sinds 15 uur werkt die band weer normaal. 4.000 stuks bagage zijn op de luchthaven achtergebleven, maar volgens VRT-journalist Luc De Smet ter plaatse gaat het mogelijk om meer dan 8.000 koffers.

Het mechanisch probleem met de bagageband begon rond 6 uur vanochtend. "In de bagagecarrousel is een riem van een koffer losgekomen", zegt Lode Ketele, directeur operaties van Brussels Airport. "Die riem heeft zich tussen 2 tandwielen opgespannen en heeft die zo gebroken." 

Door het defect moesten verschillende vluchten zonder of met beperkte bagage vertrekken. Na enkele uren kwam de bagageband weer op gang, maar die viel af en toe nog stil.  "Het hart van het bagagesysteem is de carrousel die onderaan in de kelder draait. Om de belasting wat te temporiseren leggen we op het niveau van de check-in de band af en toe stil", aldus Ketele.

4.000 of 8.000?

Rond 15 uur waren de problemen helemaal van de baan en konden alle vluchten weer met alle bagage aan boord vertrekken. "Vandaag waren zowat 650 vluchten gepland", zegt Veronique Vogeleer van Brussels Airport. "Daarvan zijn ongeveer 100 vluchten getroffen door het probleem. Ongeveer 4.000 stuks bagage zijn op de luchthaven achtergebleven."

Dat laatste cijfer staat nog niet vast. Volgens VRT-journalist Luc De Smet die ter plaatse is, gaat het mogelijk om meer dan 8.000 koffers die op de luchthaven zijn achtergebleven.

Voucher

Brussels Airport doet er alles aan om de bagage die is achtergebleven alsnog op te sturen. Dat is niet zo eenvoudig want dit weekend is een van de drukste van het jaar op de luchthaven met 83.000 passagiers vandaag en nog eens 89.000 passagiers morgen.

Dat betekent dat weinig plaats vrij is op de vluchten die vandaag en morgen vertrekken. Bovendien vliegen sommige luchtvaartmaatschappijen slechts een keer per week op bepaalde bestemmingen. "Sommige reizigers zullen hun koffer nooit zien op hun bestemming", zegt De Smet.

Reizigers die door het technisch defect zijn getroffen, krijgen van Brussels Airport een voucher ter waarde van 50 euro die ze op de luchthaven zelf kunnen uitgeven. Brussels Airlines geeft geen compensatie. De luchtvaartmaatschappij beschouwt het mechanisch defect als overmacht.

Het defect aan de bagageband op Brussels Airport is al het derde op korte tijd.

Onze reporter Luc De Smet geeft een laatste stand van zaken vanop de luchthaven:

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder het verslag van “Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen