het einde van het kalifaat
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VN waarschuwt voor mogelijk nieuwe terreur van Islamitische fundamentalisten

In het 25e rapport van een VN-monitoringcomité staat dat de dreiging door terreurgroep IS en aanverwante groepen lang niet voorbij is. Mogelijk komen er nog voor het eind van het jaar nieuwe internationale aanslagen, zo waarschuwt het comité.

We beleven al een tijdje een relatieve adempauze in de internationale terreur, zo staat in het rapport. En het zogenoemde kalifaat van IS is op het terrein definitief verslagen sinds maart van dit jaar. 

Maar dat betekent zeker niet dat ook de terreurdreiging weg is. Veel lidstaten zijn bezorgd over de "post-kalifaat"-fase. In Syrië en Irak wordt een verhoging waargenomen van IS-gelieerde terreur, net trouwens als in de Sahel en in West-Afrika, waar de fragiele staatsstructuren bedreigd worden door de terreurgroepen. Maar ook in Europa blijft de dreiging van Islamistische terreur groot.

 

Teruggekeerden en gevangenissen

Veel van de strijders zijn vanuit Syrië of Irak teruggekeerd naar Europa, of hebben andere oorden opgezocht. Het is moeilijk een volledig beeld te krijgen van wie waar verblijft. Bovendien waarschuwt het rapport nog voor de radicalisering in onze gevangenissen. Wanneer straks de eerste veroordeelden vrijkomen, moeten we zeker op onze hoede zijn.

IS heeft nog cash

Bovendien beschikken IS-getrouwen nog altijd over een flinke som geld. Hoeveel precies is onduidelijk, maar de schatting gaat van vijftig tot wel driehonderd miljoen dollar. Dat geld zou onder meer in baar geld verstopt zitten in Syrië en Irak of zijn ondergebracht bij "vertrouwde organisaties" in de regio. Voldoende geld dus om nog acties op te zetten.

De dreiging neemt nu een andere vorm aan, maar hebben we die wel helemaal goed in beeld? 

terreur-experte Bibi Van Ginkel

Nieuwe aanslagen mogen dus worden verwacht, mogelijk zelfs al voor het einde van dit jaar. Waar en hoe precies blijft uiteraard onduidelijk, de terreur kan mogelijk toeslaan op onverwachte plekken. De Verenigde Naties baseren hun bevindingen op rapporten van inlichtingendiensten van de VN-lidstaten.

Voor wie de zaak volgt komt het rapport niet als een grote verrassing, zegt de Nederlandse terreur-experte Bibi van Ginkel. "Het einde van het kalifaat op het terrein is vanzelfsprekend niet het einde van de terreurdreiging". De dreiging verandert wel van vorm. "We gaan ervan uit dat de leiders van IS niet stil zitten en zich zullen reorganiseren, en daardoor de zaken ook weer grondiger en professioneler zullen kunnen aanpakken" denkt de Nederlandse deskundige nog.

AFP or licensors

Meest gelezen