Belga

Wachten op witte rook over Vlaamse coalitie, niet Bart De Wever, maar Jan Jambon minister-president?

De vorming van een Vlaamse regering zit in een cruciale fase, maar alle politici blijven de lippen stijf op elkaar houden. Het is nog steeds niet duidelijk voor welke coalitie Bart De Wever (N-VA) zal kiezen. Dat hij zelf uiteindelijk minister-president wordt van de Vlaamse regering, is ook niet langer zeker. De afgelopen dagen circuleerde een scenario waarbij Jan Jambon, die de N-VA-kandidaat was om federaal premier te worden, de Vlaamse regering zou gaan leiden. 

Donderdagavond keek Jean-Marie Dedecker in "Terzake" al "in zijn glazen bol" en zei hij: "Ik denk dat Jan Jambon vanaf morgen (vrijdag, red) formateur is." Die aankondiging kwam er gisteren niet, maar het scenario is ook niet formeel ontkracht. 

Toen Wilfried Vandaele, Vlaams Parlementsvoorzitter en partijgenoot van De Wever en Jambon, de vraag vanochtend voorgelegd kreeg in "De ochtend" op Radio 1 dat de naam van Jan Jambon de ronde doet als Vlaams minister-president, antwoordde hij als volgt: "Dat kan kloppen. Ik denk dat er verschillende mensen zijn die die job zouden kunnen invullen. We zijn natuurlijk vertrokken van de gedachte dat Bart De Wever dat zelf zou doen, als er nu andere inzichten zijn, horen we het wel.  Maar dat er voldoende mensen zijn, binnen en buiten de N-VA, die dat perfect aankunnen is, denk ik, een geruststelling."

"Ik ga er geen uitspraken over doen of hij een goede minister-president zou zijn. Ik ken Jan (Jambon, red) vrij goed en wij kunnen zeker door één deur. We zien wel hoe het loopt, hij is zeker een ervaren bestuurder, niet op het Vlaamse niveau, wel op het federale niveau. Hij kan dat zeker, dat is duidelijk." 

"Bart De Wever kan niet lang meer wachten met een beslissing te nemen", zei politiek analist Rik Van Cauwelaert in "De ochtend". "Ik lees overal dat men aan het speculeren is over Jambon die minister-president zou worden. Als ik goed geluisterd heb in N-VA-kringen, is die beslissing eigenlijk al veel langer genomen."

Beluister het fragment uit het gesprek in "De ochtend" waarin Vandaele het heeft over de Vlaamse formatiegesprekken: 

"Bourgondische coalitie, met slechts 1 zetel op overschot, kan werken"

Het blijft intussen afwachten welke coalitie er uiteindelijk gevormd gaat worden. Een "Bourgondische" coalitie, een regering met N-VA, SP.A en Open VLD, naar het Antwerpse voorbeeld, kan zeker werkbaar zijn. Dat zeiden zowel politiek analist Rik Van Cauwelaert als Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele in "De ochtend". 

"Er is een kleine meerderheid voor de coalitie N-VA, Open VLD, SP.A: 1 zetel", zegt Van Cauwelaert. "Maar laten we niet vergeten dat Luc Van den Brande ooit zo’n regering heeft geleid zonder problemen. Ik heb de indruk dat men dit bij N-VA het liefste zou willen proberen. Zij willen wat gaan doen aan de macht van het katholiek onderwijs. Tussen Lieven Boeve (directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, red) en Bart De Wever gaat het niet. N-VA heeft onderwijs in de aanloop naar de verkiezingen ook geclaimd. Ik zie niet in dat CD&V in een regering zou stappen die de macht van het onderwijs gaat doen aftakelen, terwijl zij de minister niet leveren." 

Ook volgens Wilfried Vandaele zou op Vlaams niveau een coalitie met maar 1 zetel op overschot in principe kunnen werken. "Ik denk dat dat altijd kan, ook op gemeentelijk vlak zie je vaak krappe coalities die toch goed aan elkaar hangen. Het is natuurlijk comfortabeler om een brede meerderheid te hebben, dat hebben we gemerkt in de vorige legislatuur. Je hebt voor- en nadelen met beide scenario's." 

Het andere mogelijke scenario is een voortzetting van de huidige Zweedse coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD. Die coalitie verloor wel bij de verkiezingen, maar behield een meerderheid van de zetels.

Beluister het gesprek met politiek analist Rik Van Cauwelaert in "De ochtend" over de Vlaamse formatiegesprekken: 

Wat met Vlaams Belang?

Dat er zo lang gesprekken gevoerd worden met de uiterst rechtse partij Vlaams Belang is volgens Vandaele ook niet meer dan normaal, hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat de partij in de Vlaamse regering zal komen.  N-VA en Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid en geen enkele andere partij is bereid om hen aan een meerderheid te helpen. 

"Het is de keuze van N-VA wanneer ze hier duidelijkheid over brengt", aldus Vandaele. "Maar je kunt na de verkiezingen niet doen alsof er niets gebeurd is. Het is niet meer dan correct dat je met hen gaat spreken en dat je dat ook grondig doet. Ik denk dat dat nu gebeurd is en ik denk niet dat die gesprekken gewoon voor de show waren. Het is voor de komende jaren belangrijk om te weten wat Vlaams Belang wil, aan welke kant de partij ook zit in het parlement, ik denk dat het nooit verloren tijd is." 

Meest gelezen