Videospeler inladen...

Democraten wijzen Donald Trump met de vinger: "Zijn racisme verandert de aard van de VS en leidt tot geweld"

Na de aanslag in El Paso (Texas) en de schietpartij in Dayton (Ohio) laait de discussie over wapendracht opnieuw op in de VS. Deze keer komt daar een nieuw element bij: racisme, dat Donald Trump in de hand zou werken. Dat zegt correspondent Björn Soenens. Verschillende Democraten wijzen de president met de vinger. "Haat heeft geen plek in ons land", zegt hij zelf.

29 doden en een veelvoud aan gewonden: dat is de trieste balans van de aanslag in een winkelcentrum in El Paso en van een schietpartij in de uitgaansbuurt van Dayton. Onderzoek moet de precieze motieven van de twee daders nog verhelderen, maar de schutter in El Paso zou vooraf een manifest hebben geschreven waarin hij zijn afkeer voor Latijns-Amerikanen uitspuwt.

"Na elke schietpartij laait de discussie over de wapenwetten opnieuw op in de VS", zegt correspondent Björn Soenens. "Dan gaat het over de vraag of de vrije wapendracht wel of niet aan banden mag worden gelegd. Vervolgens gebeurt telkens niks."

"Deze keer sluipt een ander element de discussie binnen: racisme. Daarbij is de centrale vraag of de racistische uitlatingen van president Donald Trump geweld in de hand werken. Verschillende politici menen dat zijn recente racistische uitspraken over 4 gekleurde vrouwen die lid zijn van het Congres de kiem van mogelijk geweld hebben gezaaid."

Beto O'Rourke

De Democratische presidentskandidaat Beto O 'Rourke, die in El Paso is geboren, legt inderdaad een direct verband tussen Trump en het wapengeweld van gisteren. "Het aantal haatmisdrijven stijgt wel degelijk, dit tijdens de administratie van een president die Mexicanen verkrachters en criminelen heeft genoemd", zegt hij.

"Het klopt dat sommige Mexicaanse migranten misdrijven begaan, maar veel minder dan mensen die in de VS zijn geboren. Toch probeert Trump ons bang voor hen te maken en dat heeft een effect en gevolgen in de realiteit."

O'Rourke haalt onder meer het inreisverbod voor moslims aan dat Trump invoerde. "De dag dat hij dat besluit ondertekende, is de moskee in Victoria in Texas in brand gestoken."

De Democraat hekelt ook de inmiddels beruchte spreekkoren tijdens een campagnebijeenkomst van Trump waarbij zijn aanhangers "Send her back" ("Stuur haar terug") riepen, een verwijzing naar 1 van de gekleurde Congresleden waarvan Trump had geïnsinueerd dat ze beter naar haar land kon terugkeren, hoewel ze een Amerikaans staatsburger is.

Bekijk hieronder de beruchte spreekkoren tijdens een campagnebijeenkomst van Trump vorige maand:

Videospeler inladen...

"Hij is een racist en hij stookt racisme in dit land op", meent O'Rourke. "Dat is niet alleen een belediging van onze gevoeligheden, het verandert de aard van ons land fundamenteel en het leidt tot geweld."

"We wachten nog op details", houdt O'Rourke een slag om de arm over de bedoelingen van de dader in El Paso. "Ik ga voort op wat ik van de politie van El Paso heb gehoord. Die zegt dat ze sterke aanwijzingen heeft dat hij het manifest heeft geschreven en dat het geïnspireerd was door zijn haat voor de mensen in deze gemeenschap."

Bekijk hieronder de reactie van Beto O'Rourke:

Videospeler inladen...

Joe Biden

Oud-vicepresident en huidig Democratisch presidentskandidaat Joe Biden meent dat aanvalswapens niet op straat thuishoren. "We moeten ons verzetten tegen de NRA en tegen wapenfabrikanten. Zij bezitten dit land niet. Wij, het volk, bezitten dit land."

"We voeren een strijd over de ziel van deze natie. We hebben op dit moment allemaal de verantwoordelijkheid om met overtuiging te zeggen dat haat en blanke heerschappij geen plek hebben in Amerika", gaat hij voort. "We zullen haat geen veilige haven bieden."

Pete Buttigieg

Ook andere Democratische presidentskandidaten veroordelen het wapengeweld en wijzen het beleid van Trump met de vinger. "Terrorisme van blanke nationalisten van eigen bodem neemt de VS onder vuur", schrijft Pete Buttigieg op Twitter.

"Die ideologie is kwaadaardig. De hoogste regionen van onze regering vergoelijken haar en vandaag heeft ze een schutter geïnspireerd om 20 mensenlevens te nemen in El Paso. Genoeg is genoeg. We zijn verplicht om in actie te komen."

Elizabeth Warren

Senator en Democratisch presidentskandidaat Elizabeth Warren haalt eveneens uit naar blank nationalisme. "Extreemrechtse terreur en blank nationalisme van eigen bodem zijn niet verenigbaar met onze Amerikaanse waarden, net als terreur van Al Qaeda en IS", schrijft ze op Twitter. "Het is een bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid en we kunnen het niet tolereren in de VS."

Amy Klobuchar

Senator en Democratisch presidentskandidaat Amy Klobuchar hekelt op haar beurt het stilzwijgen van de Senaat. Daar hebben de Republikeinen de meerderheid, terwijl de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben.

"Het Huis heeft wapenwetten met gezond verstand goedgekeurd", zegt ze over de kamer in het parlement waar haar partij wél de meerderheid heeft. "Het is hoog tijd dat ook de Senaat dat doet." 

Vervolgens zet ze de politici voor het blok waarbij ze verwijst naar de NRA, de machtige wapenlobby in de VS. "De vraag is: aan welke kant staan jullie? De kant van het volk? Of de kant van de NRA?"

Nancy Pelosi

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi roept de Senaat eveneens op in actie te komen. "De Senaat moet zijn schandelijke blokkering stopzetten en samen met het Huis een einde aan de horror en het bloedvergieten stellen die wapengeweld elke dag aanricht in de VS", schrijft ze op Twitter.

Donald Trump

Donald Trump zelf veroordeelt het wapengeweld in El Paso eveneens. "De schietpartij in El Paso was niet alleen tragisch, het was een laffe daad", schrijft hij op zijn beurt op Twitter. "Ik weet dat ik aan de zijde van iedereen in dit land sta om deze haatdragende daad te veroordelen. Geen enkele reden of excuus kan onschuldige mensen vermoorden ooit rechtvaardigen."

Vanavond heeft Trump de pers kort te woord gestaan in Morristown in de staat New Jersey. Daar bezit hij een golfterrein waar hij zich de eerste uren na het wapengeweld terugtrok. "Haat heeft geen plek in ons land", zei hij. "We gaan dit aanpakken. Het moet stoppen, het duurt al jaren."

Trump bracht het wapengeweld voorts in verband met een "mentale ziekte". Hij sprak zijn medeleven aan de nabestaanden uit en bedankte de hulpverleners. "We hebben al veel gedaan, maar misschien moeten we nog meer doen", besloot hij. Een directe verwijzing naar de wapenwetgeving, maakte hij niet.

Bekijk hieronder de reactie van Donald Trump:

Videospeler inladen...

Ivanka Trump

Zijn dochter Ivanka Trump neemt geen blad voor de mond op Twitter. "White supremacy (blanke heerschappij) is een kwaad dat we moeten vernietigen, net als alle andere vormen van terreur", schrijft ze.

Kellyanne Conway

Zijn vertrouweling en naaste medewerker Kellyanne Conway is niet opgezet met de sneren in de richting van haar baas. "Amerika, we moeten ons verenigen", schrijft ze op Twitter. "Met de vinger wijzen, schelden en schreeuwen met jullie toetsenbord is gemakkelijk, maar het lost geen enkel probleem op en het redt geen enkel leven."

 "Het is onze plicht om het verdorven kwaad samen te begrijpen en haat uit te roeien. Eenheid. Let's do this."

Bekijk hieronder onze correspondent Björn Soenens over de oplaaiende discussie over wapendracht in de VS:

Videospeler inladen...

Meest gelezen