Videospeler inladen...

Verdachte aanslag El Paso verspreidde mogelijk racistisch manifest, gerecht eist doodstraf

De schutter die in een winkelcentrum in El Paso in de Amerikaanse staat Texas 20 mensen doodgeschoten heeft, heeft mogelijk vooraf een racistisch manifest verspreid. Daarin staat "dat latino's verantwoordelijk zijn voor de verrotting van Amerika". Onderzoek moet nu uitwijzen of de tekst door de verdachte geschreven is. De FBI behandelt de zaak in elk geval als een terreurdaad. Het gerecht eist intussen de doodstraf.

Bij de aanslag in een winkelcentrum in El Paso, een stad in Texas op de grens met Mexico, zijn zeker 20 doden gevallen, 26 anderen raakten gewond. De verdachte, een blanke jongeman, is opgepakt zonder dat hij gewond is geraakt. Hij wordt op dit moment ondervraagd. Er waren op het moment van de schietpartij duizenden mensen aan het winkelen. 

"De schutter die is opgepakt, is amper 21 jaar oud", legt Amerika-correspondent Björn Soenens uit. "Hij komt uit Allen, Texas.  Dat ligt ten noorden van Dallas op ruim 9 uur rijden van El Paso, dat in het uiterste zuidwesten van Texas ligt, dat is een lange rit van 900 kilometer.  Het is nog niet duidelijk of het zijn bedoeling was om daar mensen te vermoorden."

Vlak voor de aanslag verscheen er online een racistisch manifest met als titel "The inconvenient truth" (de onaangename waarheid). Er wordt nu onderzocht of de schutter dat manifest geschreven heeft en of hij gedreven werd door racistische gevoelens. 

In het manifest staat dat deze aanval een antwoord is op "de invasie van latino's in Texas" en dat er een einde moet komen "aan de culturele en etnische vervanging van blanken in de VS door een toestroom van latino's". De auteur stelt voor om Amerika "in gebieden op te delen op basis van ras".  "Het is een anti-immigratiemanifest", legt Soenens uit. "Er is in de VS momenteel heel veel commotie rond immigratie. In het manifest wordt er kritiek geuit op beide partijen,  zowel op de Democraten als op de Republikeinen." 

"Sympathie voor dader aanslag op moskee in Christchurch"

In het begin van het manifest wordt ook verwezen naar de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland. De auteur schrijft dat hij sympathie heeft voor de terrorist (een man richtte er een bloedbad aan in 2 moskeeën, met 51 doden tot gevolg, red). "Hij wilde hetzelfde doen als die man, maar dan tegen de latino's die de culturele identiteit van Amerika bedreigen, aldus het manifest", legt Soenens uit, die benadrukt dat er nu onderzocht wordt of de tekst door de dader van de schietpartij geschreven is.  

De locatie van de aanslag is mogelijk doelbewust gekozen en erg symbolisch. El Paso is een heel Spaanstalige stad. "Zowel Amerikanen als Mexicanen gaan er winkelen", aldus Soenens. "De jongste tijd is de stad ook in het nieuws gekomen als het centrum van de vluchtelingen- en immigratiecrisis. Ik heb met eigen ogen de mensen onder de brug en achter een omheining gezien. Er is een grote crisis."

"Het is een hele symbolische plek. Als het klopt dat het manifest aan de schutter te linken is, is het heel duidelijk waarom hij El Paso gekozen heeft en niet zijn woonplaats Dallas. Het heeft er alle schijn van dat dit mogelijk een  haatmisdaad is, dus meer dan een wilde schietpartij, maar een schietpartij die geïnspireerd is door een politiek motief, waardoor we het wel degelijk een daad van terreur kunnen noemen." 

Het gerecht eist intussen de doodstraf voor de dader. Dat zegt Jaime Esparza, de procureur van het district El Paso. 

Bekijk hieronder het gesprek met  onze correspondent Björn Soenens in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen