Videospeler inladen...

Fransman op flyboard slaagt erin om Kanaal over te steken tijdens tweede poging

Franky Zapata, de "vliegende man" die op de Franse nationale feestdag over de Champs-Elysées vloog met een zogenoemd flyboard, is er vanochtend tijdens zijn tweede poging in geslaagd om het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over te vliegen.

Zapata (40), uitvinder en voormalig jetski-kampioen, toonde zijn toestel voor het eerst aan het grote publiek op de Franse nationale feestdag. Toen vloog hij ermee over de Champs-Elysées. 

Vanochtend vertrok hij rond 8.15 uur op het strand van Sangatte, in Pas-de-Calais. In de helft van de tocht moest hij bijtanken. Een twintigtal minuten na zijn vertrek landde hij succesvol in St Margaret's Bay (Dover) in Engeland. De tocht over het Kanaal is zo'n 35 kilometer lang. 

Zijn eerste poging om over het Kanaal te vliegen, op 25 juli, mislukte. Zapata belandde in het water toen hij wilde bijtanken op een schip.  Zapata koos die dag voor zijn stunt omdat Louis Blériot 110 jaar eerder in een zelfgebouwd vliegtuig het Kanaal overstak. Hij was toen de allereerste die dat met een vliegtuig deed. 

Tot 200 kilometer per uur

Een flyboard is een soort vliegend skateboard, aangedreven met vijf ministraalmotoren. Het toestel kan tot 200 kilometer per uur en tot op een hoogte van 2 kilometer vliegen.

De kerosine waarop het toestel vliegt, wordt opgeslagen in de rugzak van de piloot. Met die hoeveelheid brandstof kan het toestel naar verluidt een tiental minuten doorvliegen.

Frankrijk investeerde ruim een miljoen euro om de technologie in Franse handen te houden. Het moet het nieuwe, futuristische speeltje van het Franse leger worden. De vliegende soldaat, als het ware.

Zapata toonde zijn flyboard voor het eerst aan het grote publiek tijdens de militaire parade op quatorze juillet, de Franse nationale feestdag. Hij vloog toen op zijn flyboard boven alles en iedereen uit, met een wapen in de hand, en stal de show. 

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen