Na anderhalf jaar stilte weerklinkt de beiaard van Hoogstraten weer

Na een maandenlange restauratie komt er weer muziek uit de beiaard van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten. De toren en de beiaard werden grondig onder handen genomen. De beiaard is meteen ingespeeld met een concert.

De bezoekers van het beiaardconcert deze middag waren vol lof over de gerestaureerde beiaard van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten. Die werd ingespeeld door stadsbeiaardier Luc Dockx. Hij was bijzonder trots om het resultaat van de lange restauratie te kunnen laten horen aan het grote publiek. 

Historische beiaard

"Het resultaat is ronduit schitterend", zegt Dockx. "De inwoners van Hoogstraten mogen terecht trots zijn op hun beiaard. We bezitten namelijk een van de belangrijkste historische beiaarden van het land." 

De beiaard is sinds de restauratie dubbel zo zwaar geworden. Van 11 ton voordien, tot 23 ton nu. "Dat komt omdat er vier gloednieuwe basklokken bij hangen, die waren er nog niet. Verder zijn alle oude klokken opnieuw gestemd. Alle klepels, de mechaniek en de veren zijn vernieuwd. Het klavier is gerestaureerd volgens het originele 17e-eeuwse model, dat nu nog in het Antwerpse Vleeshuis bewaard wordt."

Torenfeest

Op 15 september staat er nog een groot feest op de planning en dan wordt meteen het startschot gegeven voor de verdere restauratie van het interieur van de kerk. "Over zeven jaar hoop ik een groot feest te kunnen geven voor de opening van de vernieuwde Sint-Katharinakerk", zegt cultuurschepen Arnold Wittenberg nog. 

Meest gelezen