Videospeler inladen...

Zus van schutter in Dayton is 1 van de 9 dodelijke slachtoffers, dader is blanke man van 24

De zus van de man die 9 mensen doodschoot in Dayton in de Amerikaanse staat Ohio, is een van de slachtoffers. Dat meldt de lokale politie. Ze was 22. De andere slachtoffers waren 25 tot 57 jaar. Het zou niet om een terreurdaad gaan. De dader is een blanke man van 24. De politie schakelde hem al na 30 seconden uit.

9 doden en 27 gewonden: dat is de trieste balans van een schietpartij in Dayton in Ohio die afgelopen nacht om 1 uur lokale tijd plaatsvond. Dat gebeurde in een buurt met veel nachtclubs, kunstgalerijen en restaurants. De dader werd naar verluidt de toegang tot een bar geweigerd. Hierop opende hij het vuur. 

Verschillende politieagenten waren in de buurt en konden de schutter snel uitschakelen. Naar verluidt gebeurde dat al na 30 seconden, maar 9 mensen waren toen al dood. Toch had de balans zwaarder kunnen zijn als de schutter de bar was binnen geraakt, want hij was zwaarbewapend. "Letterlijk honderden mensen hadden kunnen sterven", zei Whaley.

Op een persconferentie heeft de politie vanavond meer details over de dader en de slachtoffers vrijgegeven. "De schutter heette Connor Betts, een blanke man van 24", zei Matt Carper van de politie. Opmerkelijk: volgens de politie is zijn zus Megan een van de dodelijke slachtoffers.

Megan was 22 en daarmee het jongste slachtoffer. De anderen waren tussen 25 en 57 jaar. Volgens de politie gaat het om 3 zwarte vrouwen, 3 zwarte mannen en 2 blanke mannen. Ze stierven allemaal buiten op straat of op het voetpad.

De politie voert een onderzoek om het motief van de dader te achterhalen. Daarbij worden zijn entourage en zijn activiteiten op sociale media onder de loep genomen. Het zou niet om een terreurdaad gaan, maar meer is voorlopig niet bekend. 

De schietpartij in Dayton volgde nauwelijks 13 uur na een aanslag op een winkelcentrum in El Paso in de staat Texas. Daarbij schoot een blanke man van 21 liefst 20 mensen dood. Mogelijk deed hij dat met racistische motieven gezien een manifest is opgedoken dat mogelijk van zijn hand is en dat barst van haat tegen Latijns-Amerikaanse migranten. Deze aanslag beschouwen de autoriteiten daarom wél als een terreurdaad.

Herbekijk hieronder het verslag van “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen