Videospeler inladen...

Puzzelen met achtergebleven bagage op luchthaven van Zaventem

Vertrekken zonder koffer was voor veel reizigers gisteren de enige manier om toch op vakantie te gaan. Ze kregen de boodschap dat de bagage zo snel mogelijk nagestuurd wordt. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. Op de website van het Europees Centrum voor de Consument staan tips voor wie is getroffen.

Het was kiezen tussen niet op vakantie gaan of wel vertrekken maar dan zonder bagage. Duizenden reizigers - de ene al moediger dan de andere - lieten hun koffers achter. Ze rekenen er op dat Brussels Airport de bagage snel op bestemming krijgt. 

De achtergebleven koffers stonden gisteren in grote bergen in de vertrekhal. Al het beschikbare personeel werd opgetrommeld om het manueel met karren weg te halen. "Dat doen we zo snel mogelijk", vertelde directeur operaties Lode Ketele "want er hangt natuurlijk ook een risico aan vast. Dit zijn koffers die nog geen veiligheidscheck kregen en we kunnen dus niet weten wat er precies in zit." 

Achter de schermen begon het sorteren van de bagage: per bestemming in kaart brengen hoeveel stuks er nog weg moeten raken. Gisteravond vertrokken er al twee vliegtuigen met extra nagestuurde bagage. Vandaag gaat het puzzelen verder.

Want puzzelen is het. In dit erg drukke zomerweekend passeren er vandaag weer 89.000 nieuwe passagiers in de luchthaven. Dat is op zich al een huzarenstukje om te verwerken. Daar komt dus nu ook nog die extra bagage van gisteren bij. 

Vermits de vliegtuigen in deze periode volgeboekt zijn, is het zoeken waar nog extra bagage bij kan. "Op zo'n momenten is er solidariteit tussen de luchtvaartmaatschappijen", zegt Lode Ketele. "We zoeken alle mogelijke oplossingen, zelfs bagage naar andere luchthavens om van daaruit te vertrekken kan", vult woordvoerder Nathalie Pierard aan.

De kans dat koffers bij de rechtmatige vakantieganger raken is groot bij bestemmingen waar dagelijks meermaals op gevlogen wordt. Maar er zijn ook plaatsen waar maar één of twee keer per week een vliegtuig naar vertrekt. De kans dat die reizigers eigen spulletjes en kledij zullen kunnen gebruiken, is een pak kleiner. 

Bij Brussels Airlines is te horen dat er veel creativiteit bij komt kijken. De achtergebleven bagage met bestemming Corsica zal bijvoorbeeld naar Lyon gestuurd worden en daar overgeladen op een boot. "Het is een enorme organisatie", vertelt woordvoerster Wencke Lemmes. "Het is stuk per stuk bekijken hoe we het kunnen organiseren om die bagage toch maar ter plaatse te krijgen." 

Bent u door de problemen met de bagageband getroffen of kent u iemand die haar of zijn bagage niet of niet tijdig heeft meegekregen? Neem dan een kijkje op de website van het Europees Centrum voor de Consument voor een overzicht van uw rechten en met tips over hoe u die kunt opeisen.

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

TUI fly was gisteren één van de getroffen luchtvaartmaatschappijen. Zij willen nu samenzitten met de luchthaven om de extra kosten die ze moesten maken, terug te vorderen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen