Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Algemene staking leidt tot rellen in Hongkong, honderden vluchten geschrapt na chaos op luchthaven

In Hongkong hebben de leiders van het volksprotest een algemene staking afgekondigd. Die treft de openbare diensten en vervoer, maar vooral de internationale luchthaven is getroffen. Dat is een van de drukste luchthavens ter wereld. De leider van Hongkong waarschuwt voor een "erg gevaarlijke situatie". Op verschillende plaatsen is het opnieuw tot geweld gekomen met tegenbetogers.

De algemene staking in Hongkong is in heel het gebied te voelen, maar vooral het erg belangrijke openbare vervoer is grondig verstoord. Dat is vooral merkbaar op de luchthaven van Chek Lap Kok, een van de drukste luchthavens ter wereld. Door de staking zijn honderden vluchten afgelast en vooral de lokale maatschappijen Cathay Pacific en Hong Kong Airlines zijn getroffen. Op de luchthaven heerst dan ook chaos. (Lees verder onder de foto).

Honderden vluchten op een van de drukste luchthavens in de wereld zijn afgelast.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Datzelfde geldt voor de MTR of metro die op tal van plaatsen stilligt. Betogers hebben toegangspoortjes en treindeuren geblokkeerd en daardoor zijn veel lijnen stilgelegd. Zonder die metro werkt er eigenlijk niks in Hongkong en veel mensen -ook diegenen die wel wilden werken- geraakten dus niet op hun kantoor. Dat leidde op enkele plaatsen tot incidenten met actievoerders. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Op tal van plaatsen is er de hele dag en avond betoogd. Dat was zowel het geval in de regeringswijk in Hong Kong Island als in de volkswijk Mongkok in Kowloon op het vasteland. Grote verkeersaders zoals Harcourt Road nabij het parlement en de erg toeristische Nathan Road in Kowloon zijn afgesloten door massa's betogers. Op een aantal plaatsen zijn politiekantoren omsingeld en bestookt met brandbommen. De politie reageert er met traangas en rubberkogels.

Intussen worden de betogers opnieuw aangevallen door in het wit geklede en met stokken bewapende bendes. Dat is onder meer het geval in Yuen Long in het noorden van de regio, maar ook op Hong Kong Island. In die laatste plek belegeren de betogers een flat waar aanvallers zich verscholen hebben. De voorbije weken waren betogers ook al aangevallen door in het wit geklede tegendemonstranten. Vermoed wordt dat het gaat om leden van triades (lokale maffiabendes), maar het is niet duidelijk wie hen ingehuurd heeft.  (Lees verder onder de foto).

Zonder de metro ligt alle verkeer in Hongkong zo goed als plat.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Extreem gevaarlijke situatie"

De bestuurder van de autonome regio Hongkong, Carrie Lam, heeft voor het eerst in twee weken tijd nog eens commentaar gegeven. Lam, die door China wordt gesteund, herhaalde dat het protest de stad naar een "extreem gevaarlijke situatie" leidt en de economie schade toebrengt. Lam verwierp de eis van de betogers om op te stappen en zei dat de regering de orde zou bewaren. (Lees verder onder de foto).

Regeringsleider Carrie Lam is voor de demonstranten een handpop van het Chinese regime.
AFP or licensors

De betogingen in Hongkong zijn al maanden aan de gang. Aanleiding was een omstreden uitleveringswet die zou toelaten dat verdachten van een misdrijf aan China zelf zouden kunnen worden uitgeleverd voor hun proces. Sindsdien is het protest uitgegroeid tot een eis voor meer democratie en tegen pogingen van het communistische regime in China om de bij de overdracht in 1997 gegarandeerde burgervrijheden in te perken.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal."

Videospeler inladen...
  • Groen: plaatsen met massaal protest in Hongkong
  • Witte stippellijn: grens tussen autonome regio Hongkong en China

Meest gelezen