De Britse destroyer HMS Duncan is sinds enkele weken aangekomen in de Perzische Golf.
Press Association Images

Britse marineschepen gaan Amerikaanse vloot steunen in de Perzische Golf

Groot-Brittannië sluit zich aan bij de operatie van de Amerikaanse vloot om tankers en koopvaardijschepen in de Perzische Golf en de Straat van Hormuz te beschermen tegen Iran. Dat wil echter niet zeggen dat Londen het Amerikaanse beleid tegenover Iran steunt, aldus minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

De voorbije weken hebben Iraanse Revolutionaire Wachten niet minder dan drie tankers onderschept in de Straat van Hormuz, de toegang tot de olierijke Perzische Golf. Dit weekend was dat ook al het geval.

De Verenigde Staten willen met hun vloot in de Golf nu tankers en koopvaardijschepen escorteren en hadden de Europese bondgenoten om ondersteuning gevraagd. Groot-Brittannië gaat zich nu bij die Amerikaanse operatie aansluiten. Sinds kort heeft de Royal Navy twee grote marineschepen in de Golf naast enkele kleinere torpedojagers. (Lees verder onder de foto).

Iraanse Revolutionaire Wachten namen deze foto tijdens hun aanval op de Britse tanker Stena Imperio.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab wil dat echter niet zeggen dat hij het Amerikaanse beleid tegenover Iran steunt. Zo blijft Londen volgens Raab vasthouden aan het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 en blijft het gekant tegen de nieuwe Amerikaanse sancties. 

Washington heeft ook steun gevraagd aan Frankrijk en Duitsland, maar die blijven op hun hoede. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas sluit uit dat zijn land zich achter de Amerikaanse operatie schaart. Volgens hem zou dat inhouden dat Europa het Amerikaanse beleid tegenover Iran steunt en dat is niet het geval. 

Duitsland is wel bereid om met andere EU-lidstaten een Europese operatie in de Perzische Golf uit te voeren. Er zou daarover gepraat worden met Frankrijk, Denemarken, Portugal, Spanje en Zweden, maar er lijkt nog niet veel concreet. 

Onlangs heeft Zuid-Korea ook een destroyer naar de Golf gestuurd. Die kwam van de kust voor Somalië waar Seoel deelneemt aan een internationale marineoperatie tegen piraten. De meeste olie uit de Perzische Golf gaat naar het Verre Oosten en Zuid-Korea is samen met India, Japan en China een van de grootste afnemers.

Meest gelezen