Cloudflare stopt met ondersteuning 8chan: website gaat offline

Technologiebedrijf Cloudflare laat weten zijn beveiligingsdiensten aan de extremistische website 8chan stop te zetten, na de aanslag in de Amerikaanse stad El Paso. De schutter daar wordt ervan verdacht kort voor zijn dodelijke schietpartij een manifest op 8chan te hebben gepost. De website is intussen offline.

8chan, de site waarop extremistische geschriften welig tieren, ligt na de aanslag in El Paso opnieuw onder vuur. De schutter, Patrick Crusius (21), zou er kort voor zijn aanslag een racistisch manifest op gepost hebben, waarin hij zegt dat zijn daad een antwoord is op de vele latino's die naar Amerika komen. Volgens de dader nemen die de jobs van Amerikanen in. 

Het is bovendien niet de eerste keer dat 8chan genoemd wordt in de nasleep van een aanslag. Ook de terrorist van Christchurch, Nieuw-Zeeland, zette er een link naar Facebook op, waarop de aanslag live werd gestreamd.

Met deze maatregel hebben we ons eigen probleem opgelost, maar dat van het internet is er nog steeds

Cloudflare-CEO Matthew Prince

Voor Cloudflare, het bedrijf dat 8chan beveiligt tegen cyberaanvallen, is het genoeg geweest. Het bedrijf heeft zijn diensten stopgezet, waarna de site offline is gegaan. 8chan laat intussen weten in zee te zullen gaan met een ander beveiligingsbedrijf, het Amerikaanse BitMitigate. 

Oprichter dankbaar

"8chan van ons netwerk verwijderen, zorgt ervoor dat wijzelf uit de problemen zijn", schrijft de CEO van Cloudflare, Matthew Prince in een blogpost. "Maar het verandert niets aan de vraag waarom haatsites online blijven etteren, het verandert niets aan de vraag waarom massaschietpartijen voorkomen, het verandert niets aan waarom delen van de bevolking zo misnoegd zijn dat ze gaan haten. Met deze maatregel hebben we ons eigen probleem opgelost, maar dat van het internet is er nog steeds."

Cloudflare heeft al eerder maatregelen genomen tegen haatsites op zijn netwerk. Ook de diensten aan The Daily Stormer, een neonazistische site, werden stopgezet. En ook die website kwam onder de vleugels van BitMitigate terecht.

Opvallend: de oprichter van 8chan, die zijn sites een paar jaar geleden verkocht aan andere eigenaars, is Cloudflare dankbaar. "Eindelijk kan deze nachtmerrie stoppen", tweet hij.

Meest gelezen