Venezolaanse man met kind in Colombia
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Colombia geeft staatsburgerschap aan Venezolaanse kinderen

Venezolaanse kinderen die in Colombia geboren zijn, kunnen het Colombiaanse staatsburgerschap aanvragen, dat heeft de Colombiaanse overheid aangekondigd. Het land huisvest meer dan 1,4 miljoen Venezolanen, die zijn gevlucht door de aanhoudende economische en politieke crisis in het land.

Venezolaanse kinderen die op de vlucht zijn in Colombia kregen tot op heden enkel gezondheidszorg en onderwijs wanneer hun ouders konden bewijzen dat ze legaal in het land verbleven. Die voorwaarde bleek vaak moeilijk in de praktijk om te zetten. De Venezolaanse ouders kregen de geboorte van hun kind maar moeilijk aangegeven in hun thuisland, waardoor de kinderen het risico liepen om geen officiële nationaliteit te bezitten.

"Vandaag vertellen wij Colombia aan de wereld dat we solidair blijven met de migrantenbevolking en (...) Voor de regering en de staat komen kinderen en de verdediging van hun rechten op de eerste plaats", zei de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo.

Voor de regering en de staat komen kinderen en de verdediging van hun rechten op de eerste plaats

Carlos Holmes Trujillo

De nieuwe maatregel zal ten goede komen aan de zo'n 25.000 Venezolaanse kinderen die na 19 augustus 2015 in Colombia zijn geboren. En geldt de komende twee jaar. 

Venezolaanse vluchtelingenstroom

Colombia heeft als buurland de meeste Venezolaanse vluchtelingen opgenomen. Het land heeft internationale lof gekregen voor het feit dat het dagelijks duizenden Venezolanen de grens laat oversteken, maar heeft nu om meer internationale hulp gevraagd. Colombia vreest de vluchtelingenstroom binnenkort niet meer aan te kunnen.

Meest gelezen