Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De aandelenbeurzen gaan wereldwijd onderuit door onrust over handelsoorlog tussen VS en China

Zowat overal zijn de aandelenbeurzen vandaag fors in het rood geëindigd. De beleggers zijn bezorgd over het opflakkeren van het handelsconflict tussen de VS en China en door de forse daling van de Chinese munt. 

De Europese beurzen deelden in de klappen. Zowel Euronext Brussel (-2,41%), Londen (-2,47%), Parijs (-2,19%) en Frankfurt (-1,80%) eindigden met forse verliescijfers. Eerder op de dag was de Hang Seng-index van de beurs van Hongkong gesloten met een verlies van 2,85%. 

De Amerikaanse beurzen volgden de negatieve trend. De Dow Jones en de Nasdaq Composite zakten met meer dan 3 procent. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Aanleiding zijn de nieuwe handelstarieven van 10 procent die VS-president Donald Trump vorige vrijdag heeft opgelegd aan nog eens voor 300 miljard dollar aan Chinese producten die Amerika invoert. De koers van de Chinese munt, de yuan, is intussen opnieuw fors gedaald tot zeven yuan voor een dollar. 

Vanavond heeft China ook de invoer van landbouwproducten uit de Verenigde Staten stopgezet. Dat is vooral een klap voor de sojaboeren in Amerika. 

Het "bestand" dat een tijdje van kracht was in het handelsconflict tussen de VS en China, lijkt daarmee van de baan. De koersdaling van de Chinese yuan brengt de evenwichten in het gedrang, maar is ook een probleem voor China zelf. In het verleden leidde dat tot een grote kapitaalvlucht uit het land. De regering in Peking reageerde toen met strikte controles op kapitaalbewegingen en tegelijk kochten staatsbanken in China op grote schaal obligaties op om geld in de economie te pompen.

Meest gelezen