Grootste ezelasiel doet oproep: "Stop met het kweken van ezels"

Het ezelasiel Anegria in Sint-Gillis-Waas doet een schrijnende oproep om geen ezels meer te kweken. Zij vangen thuisloze en verwaarloosde ezels op. Op dit moment hebben zij er 102 en dat is echt te veel, zegt Kristel Cromheeke.

De zee leegscheppen met een emmertje

"We hebben vorig jaar heel veel ezels binnengekregen en een jaar intensief gewerkt om die dieren terug op de been te krijgen. Dan kregen we er nog een aantal bij en sindsdien hebben we een absolute stop moeten inlassen. Ons asiel zit echt vol, en we kunnen het financieel en qua werkkracht niet meer aan."

Ze ploeteren verder met vrijwilligers, en zoeken geld om de dieren te kunnen verzorgen. "Het is de zee leegscheppen met een emmertje. Die dieren moeten alle dagen eten hebben en verzorgd worden. Op dit moment lukt dat maar net."

Een hype

Een aantal jaren geleden was er een echte hype in het houden van ezels. Maar mensen beseffen niet dat je daar grond voor nodig hebt, geld en veel tijd. "Zo'n ezel kan 30 à 40 jaar worden. En mensen kunnen hun eigen toekomst niet voorspellen, waardoor er soms schrijnende situaties voorkomen."

Stoppen met kweken

"In het begin is zo'n veulentje heel schattig, maar dan wordt dat ouder en zien de mensen het niet meer zo goed zitten." Het asiel vraagt dan ook om te stoppen met kweken, dan kan het misschien weer haalbaar worden.

Het asiel is gestopt met nieuwe ezels op te nemen, want een oplossing is er niet. Ook andere asielen zitten volledig vol, en zitten aan hun maximale capaciteit. "De enige mogelijkheid is zelf opvang zoeken, of in het uiterste geval laten inslapen om die dieren verdere miserie te besparen."

Oproep voor adoptie

Het asiel zoekt actief naar adoptie-ouders, niet voor tijdelijk, maar voor langere duur.

Meer informatie via deze website: www.anegria.be

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen