De Titanic in aanbouw op de werf van Harland & Wolff in Belfast in 1911. Foto: Library of Congress.

Harland & Wolff, de Noord-Ierse scheepswerf die de Titanic bouwde, is failliet

In Noord-Ierland dreigt het definitieve einde voor de scheepswerf die ooit een speerpunt was van de industrialisering van de provincie en waar de beruchte Titanic werd gebouwd. Het aantal werknemers is intussen teruggevallen van 30.000 tot 130. Een terugblik.

Harland & Wolff gaat mee ten onder samen met het Noorse moederbedrijf Dolphin Drilling. Dat bedrijf had de werf in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast eind vorig jaar te koop gesteld, maar er bleek weinig of geen interesse voor. 

In juni is het Noorse bedrijf dan failliet gegaan en nu gebeurt hetzelfde met de Noord-Ierse dochter Harland & Wolff. De vakbonden eisen dat de regering in Londen de werf nationaliseert, maar dat zal wellicht niet gebeuren.

De meest opmerkelijke schepen die op de werf gebouwd werden, waren het beruchte passagiersschip Titanic en het zusterschip Olympic. De Titanic botste op de eerste reis over de Atlantische Oceaan in 1912 op een ijsberg en zonk. Daarbij zijn 1.500 opvarenden omgekomen. 

Harland & Wolff werd opgericht in 1861 en was ooit de speerpunt van de Industriële Revolutie in Noord-Ierland. De grote kranen domineren nog altijd de skyline van Belfast. Op het hoogtepunt van de activiteit tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten er 30.000 arbeiders op de werf. Nu zijn er dat nog slechts 130. Op terreinen van de werf is intussen al een museum over de Titanic gebouwd en onlangs heeft een viersterrenhotel de deuren geopend. 

Meest gelezen