Het ultieme zomerboek van Showbizz Bart

Een boek hoort bij de zomer, zoals een glas rosé bij een terras. Maar welk vakantieboek tipt Bart Verbeeck, beter bekend als Showbizz Bart, om uw reis nog net iets memorabeler te maken?

De zomer nadert een hoogtepunt, want straks reikt Radio 2 de jaarlijkse Zomerhit uit. Tijdens de live-uitzendingen vanuit Blankenberge hoort u daar ook vliegende reporter Showbizz Bart. Maar als Showbizz Bart, die we ook gewoon als Bart Verbeeck mogen aanspreken, een persoonlijk hoogtepunt mag kiezen, dan is het een bestseller van Joël Dicker

“Mensen denken soms met heel wat vooroordelen over Showbizz Bart, alsof ik simpel ben”, begint Bart Verbeeck. “En eigenlijk heeft mij dat nooit gestoord. Zolang de mensen die ik graag heb, weten dat ik af en toe een boek lees, dan is het oké.”

Als er nu één moment is waarop ik niet lees, dan is het op reis

Bart Verbeeck

Bart Verbeeck leest dus wel degelijk, en graag: “Ik ben blij dat ik er eens over mag vertellen. Het grappige is wel: als er nu één moment is waarop ik niét lees, dan is het op reis. Iedereen sleurt altijd koffers vol boeken mee, maar dat is bij mij dus niet het geval, omdat ik zoveel mogelijk wil verkennen als ik op reis ga. Ik plan dat weken op voorhand, ik maak zelfs schema’s. Als ik met anderen vertrek, krijgen ze ook allemaal een reisplan. Ik zou bij god niet weten wanneer ik dan zou moeten lezen.” 

Bekijk hieronder waarom Bart Verbeeck net deze roman van Joël Dicker tipt:

Videospeler inladen...

"Het toeval wil dat ik "De waarheid over de zaak Harry Quebert" van Joël Dicker wél op reis heb gelezen. Een vriendin van mij heeft een huisje in Spanje, ze vraagt regelmatig om daar mee naartoe te gaan. En ik doe dat graag omdat ik haar graag heb, maar dat soort ligvakanties is eigenlijk niets voor mij. Toen had ik dus wel boeken meegenomen, want wat moet je anders doen?"

"Ik wil op voorhand weten of een boek goed is of niet, dus ik zoek altijd naar aanbevelingen. "De waarheid over de zaak Harry Quebert" zag ik op de Instagrampagina van Steven Borgerhoff, de uitgever van Borgerhoff & Lamberigts. Het is géén boek van zijn uitgeverij, en ik dacht: als een uitgever een boek aanbeveelt dat hij niet zelf heeft uitgegeven, en hij schrijft daarbij “The cleverest and creepiest book of all time #sleepstealer” (het scherpzinnigste en meest griezelige boek ooit #slaapsteler, red.) – dan moet dat echt wel een heel goed boek zijn. En het klopt inderdaad."

"Als je een zomerboek aanraadt, dan moet het iets zijn dat je echt meesleept. Wel, dit boek van Joël Dicker wil je verder lezen. Het is een misdaadverhaal, maar daarnaast is het ook echt een literair boek. En er zijn een paar plotwendingen die het heel boeiend maken. Het speelt zich ook nog eens af in New England, mijn favoriete streek in Amerika!"

"Het gaat over een succesvolle, jonge schrijver uit New York van wie iedereen het tweede boek verwacht. De druk is superhoog, maar de inspiratie komt niet. Zijn laatste hoop is zijn mentor, de bekende schrijver Harry Quebert. Net op dat moment wordt Quebert verdacht van de moord op een meisje, dat dood wordt teruggevonden in zijn tuin in New Hampshire. Je hebt enerzijds de moord, maar het hoofdpersonage schrijft ook een boek over de zaak. Een boek in een boek, dus."

Het speelt zich af in New England, mijn favoriete streek in Amerika

Bart Verbeeck

"New England heeft voor mij echt iets magisch," verklaart Verbeeck. "Ik heb al op heel veel plaatsen gezegd: het is hier zo mooi, hier wil ik nog eens opnieuw komen, en ik doe dat nooit. Maar New England heb ik twee jaar na elkaar bezocht, omdat ik het zo fascinerend vond. En ik herken ook wel de sfeer in het boek. Zo van die mooie vakantiehuizen aan het water, in die typische stijl, met een "porch". Zo beeld ik mij dit boek helemaal in. Als ik echt heel rijk zou zijn, dan kocht ik me een huis in New Hampshire of Rhode Island."

Tot slot kijkt Bart Verbeeck nog eens goed naar de profielfoto van Joël Dicker: "Ik vind de auteur ook niet lelijk. Dat doet er op zich niet toe, maar het is dus geen saaie doos van 70 die het heeft geschreven. Hij is zelfs 5 jaar jonger dan ik. Hij heeft al verschillende wereldwijde bestsellers geschreven, en ik nog niet een. Waar wacht ik op?" (lacht)

Meest gelezen