Alexander Dumarey

Wat u nog niet wist over het Brusselse Justitiepaleis: een kopie in Peru, Hitler was fan en een film met Julie Andrews 

Weet u wat Hitler, Julie Andrews en de slinger van Foucault aan elkaar linkt? Het antwoord: het Justitiepaleis in Brussel. VRT NWS dook deze week in de geschiedenis van dit monumentale gebouw in onze hoofdstad. Als slotstuk: 6 verrassende weetjes over het Justitiepaleis. 

Wist u dat…

… er een kopie van het Justitiepaleis in Peru staat?

Ons Brussels Justitiepaleis heeft een kleiner broertje of zusje in Lima, de hoofdstad van Peru. Het zit namelijk zo: in 1929 wilde de Peruaanse president Augusto Leguia een nieuw gerechtshof in Lima. Om dat te realiseren stelde hij de Poolse architect Bruno Paprowsky aan, die er een zo goed als exacte kopie van het Brusselse Justitiepaleis neerpootte. De enige verschillen? Het Palacio de Justicia is íets kleiner én heeft geen koepel. "Het verhaal gaat dat de president van het Hooggerechtshof ooit een brief geschreven heeft naar de Belgische overheid met de vraag of ze de plannen van de koepel mochten hebben, omdat men ook een koepel wilde zetten", vertelt Christian Vandewal ons. Maar dat is er tot nu toe nog niet van gekomen…

… Hitler fan was?

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

De reacties op het Justitiepaleis waren zacht gezegd héél uiteenlopend. De Franse dichter Paul Verlaine vond het "afschuwelijk". "Hij zei dat hij liever zelfmoord pleegde dan dat hij veroordeeld zou worden in dit gebouw", vertelt Vandewal. Ook architect Victor Horta was allesbehalve fan. "Hij schreef dat het een cyclopische architectuur is, ontsproten aan het brein van een dwerg en bekroond met een kaasstolp."

Wie het gebouw wél bewonderde, was Adolf Hitler. "Hij had opdracht gegeven aan zijn architect, Albert Speer, om het gebouw te komen bestuderen omdat het moest dienen als model voor zijn nieuwe hoofdstad van het Derde Rijk, Germania."

Maquette van Germania

… er 360.000 kubieke meter baksteen gebruikt werd?

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Het Justitiepaleis huisvest 27 grote rechtszalen en 245 kleinere kamers. 

Om het te bouwen, werd maar liefst 360.000 kubieke meter baksteen verwerkt. Om u een idee te geven: daarmee kan er een muur van drie meter hoog gebouwd worden van Oostende tot Aarlen. 

Nog meer duizelingwekkende cijfers? Er zitten ook 1.530 ramen in het gebouw, goed voor 25.000 vierkante meter, en 1.513 deuren. De funderingen gaan op sommige plaatsen tot 18 meter diep, omdat ze het gewicht van de koepel moeten dragen. In de tijd dat het Justitiepaleis nog met steenkool verwarmd werd, was er per winter 1.200 ton, dus 1.200.000 kilogram, steenkool nodig. 

Alexander Dumarey

… het experiment met de slinger van Foucault ooit opnieuw gedaan werd in het Justitiepaleis?

Pal onder de koepel, in de grote wandelzaal (of de salle des pas perdus, de zaal van de verloren schreden) is ooit het experiment met de slinger van Foucault herhaald. Op 26 maart 1851 werd het experiment voor het eerst gehouden, in het Panthéon in Parijs. Exact 100 jaar later, in 1951, werd het overgedaan in Brussel. Met het experiment wordt de beweging van de aarde geïllustreerd.

Lees verder onder de video met dronebeelden:

Videospeler inladen...

… er ooit scenes van een grote Amerikaanse film gedraaid zijn in het Justitiepaleis?

Het Brusselse Justitiepaleis fungeerde ooit als filmset voor de opnames van "Darling Lili", een film uit 1970. De film vertelt het verhaal van Lili, een getalenteerde Engelse musicalster die eigenlijk een Duitse spionne is. De hoofdrol was weggelegd voor Julie Andrews – wereldberoemd van klassiekers als "Mary Poppins" of "The Sound of Music”. Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat de Amerikaanse crew zou neerstrijken in Brussel. De opnames stonden oorspronkelijk gepland in Parijs, maar de studentenopstand in 1968 strooide roet in het eten. En dus is het Justitiepaleis van Brussel te bewonderen in de film. Als treinstation weliswaar. 

Het is overigens niet de enige keer dat het Justitiepaleis dienst doet als decor. Recent nog speelde het gebouw een hoofdrol in de nieuwste Blake en Mortimer, een strip van François Schuiten.

Alexander Dumarey

… er lang een televisieantenne op de koepel gestaan heeft?

Decennialang stond er een Eurovisie-antenne op de koepel van het Justitiepaleis. Pas in 2002 werd de 17 meter hoge antenne verwijderd.  

Journalist Joris Vergeyle kreeg een rondleiding door het spectaculaire gebouw. Beluister hier zijn podcast.

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen