Forum der Joodse Organisaties gaat een klacht indienen tegen Dimitri Verhulst: "Hij gaat een grens over"

Het Forum der Joodse Organisaties gaat een klacht indienen tegen schrijver Dimitri Verhulst wegens antisemitisme. Dat doen ze naar aanleiding van een opiniestuk in de krant De Morgen. Volgens hen ging Verhulst daar een stap te ver en beledigde hij de Joden als volk.

Een opiniestuk van schrijver Dimitri Verhulst in de krant De Morgen veroorzaakt opschudding binnen de Joodse gemeenschap. Volgens het Forum der Joodse Organisaties deed Verhulst er antisemitische uitspraken en daarom dienen ze een klacht in.

Uitverkoren volk

De auteur had kritiek geschreven op de staat Israël, op de manier waarop die met Palestijnen omgaat. Volgens Verhulst treden Joden hard op tegen de Palestijnen omdat ze zich door God uitverkorenen noemen. “Dat is een stap te ver”, zegt Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties. “Kritiek op Israël is legitiem. Iedereen mag kritiek op Israël hebben. Hoe ver je daarin kan gaan, is subjectief. Maar bij Dimitri Verhulst is het duidelijk: hij richt zich tegen het Joodse volk als volk. Hij heeft het over hen als het uitverkoren volk, en die uitverkorenheid leidt er volgens hem toe dat Joden Palestijnen mogen verdrijven en andere volken mogen onderdrukken. Dat zijn aantijgingen die zich niet richten op het beleid van de staat Israël, maar op de Joden als volk en daarmee gaat hij een grens over.”

“De grens met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting is heel duidelijk aangegeven in Europa”, gaat Hans Knoop verder. “De vrijheid van meningsuiting is begrensd en is dus niet absoluut. Ook Dimitri Verhulst zal de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in acht moeten nemen. Wat hij heeft gedaan is zonder meer antisemitisch. Het beledigen van de Joden als volk. En daarmee vinden wij dat er een grens is overschreden.”

Strafrechter

Het Forum der Joodse Organisaties zal dus "eerstdaags" een klacht indienen tegen de schrijver: “Wij vragen geen schadevergoeding, wij vragen alleen aan de strafrechter om een straf op te leggen. Dat kan een boete zijn, een voorwaardelijke gevangenisstraf zijn of iets anders. Antisemitisme is een strafbaar feit zoals diefstal, fraude en geweldsdelicten. Het is strafbaar en dus zal de strafrechter moeten kijken hoe hij dit zal beoordelen.”

Voor dat kan gebeuren moet het parket de klacht wel eerst onderzoeken. Pas daarna wordt duidelijk of er al dan niet een straf komt. Verhulst zelf reageert voorlopig niet.

Meest gelezen