Videospeler inladen...

Na warmste juni nu ook warmste juli ooit gemeten wereldwijd: "Erger voorkomen is race van ons leven en voor ons leven"

De warmterecords blijven zich opstapelen. Vandaag blijkt dat de maand juli de warmste ooit was, en dat op basis van cijfers voor de hele aardbol, zegt het Copernicus-weerinstituut. Ook over de jaren heen tekent zich een trend af: het worden wellicht de vijf warmste jaren ooit. De VN roept nogmaals op tot actie: "We moeten voorkomen dat het klimaat onomkeerbaar verstoord wordt. Dat wordt de race van ons leven en voor ons leven." 

De gemiddelde temperatuur voor de hele aarde lag afgelopen maand net een fractie hoger dan in juli 2016. Dat heeft het Copernicus-instituut berekend, dat voor de Europese Unie de klimaatverandering op aarde onderzoekt.

De gemiddelde temperatuur voor de hele aarde lag afgelopen maand net een fractie hoger dan in juli 2016. Dat heeft het Copernicus-instituut berekend, dat voor de Europese Unie de klimaatverandering op aarde onderzoekt. 

Er is sprake van 0,04 graden Celsius boven juli 2016, maar het nieuwste cijfer is sowieso opvallend omdat in juli 2016 het effect speelde van een heel sterke El Niño, en die was dit jaar veel aanwezig - bij een El Niño vormt er zich een stroming met warm zeewater in de oostelijke Stille Oceaan, wat het weer tijdelijk sterk kan beïnvloeden. Volgens experts zou zelfs een evenaring van juli 2016 daarom nog altijd heel significant zijn geweest. Het gaat dus wel degelijk om een straffe maand, hoewel het niet onmogelijk is dat andere organisaties de komende dagen tot de conclusie komen dat het net geen record was, net omdat de marge zo klein is.

Juli was ook de warmste maand ooit gemeten, wereldwijd

"Bovendien zien we dat afgelopen juli de warmste maand ooit gemeten op aarde is", zegt klimaatwetenschapper Wim Thiery van de VUB. Hoe dringend is de situatie inmiddels? "De hoeveelheid CO2 die we ooit in totaal nog mogen uitstoten om een kans te maken om onder de anderhalve graad te blijven, komt overeen met ongeveer 12 jaar de uitstoot van 2018."

In theorie kan in 2030 ons zogenoemde koolstofbudget dus al op zijn, en zouden we volgens wiskundige modellen in dat geval naar anderhalve graad extra gaan tegenover de periode voor de Industriële Revolutie en de langzame opwarming daarna. Nu zitten we daar al één graad boven. "Het kan nog, maar we zullen snel moeten zijn", benadrukt Thiery. Ter info: de afgelopen warme julimaand zat 1,2 graden boven de referentiewaarde. 

Van New Delhi tot Anchorage

Dit cijfer geeft dus een beeld van de hele aarde in de afgelopen maand juli, dus ook van het zuidelijk halfrond waar de winter nu bezig is. In het noordelijk halfrond waren er de uitzonderlijke temperaturen in Alaska, de hittegolf met smeltrecord in Groenland, de bosbranden in Siberië en de hitterecords in delen van West-Europa, o.a. in Frankrijk, bij ons, in Nederland en Duitsland.

In Siberië is er sprake van ruim 30.000 vierkante kilometer bossen (ongeveer de oppervlakte van België) die in vlammen zijn opgegaan. Het probleem is dat die gebeurtenissen op zich ook weer de klimaatopwarming versterken, omdat ze enorm veel CO2 uitstoten (zo zit er in Siberië ook in de bodem bv veel CO2 opgeslagen). Experts hebben altijd gewaarschuwd voor zo'n sneeuwbaleffect, maar misschien is dat wel onderschat.

Vorige week raakte bekend dat de hittegolf van eind juli in West-Europa 1,5 tot 3 graden minder warm was geweest zonder de menselijke uitstoot van broeikasgassen. "Vandaag hebben we dat cijfer specifiek voor Ukkel gekregen", zegt Thiery. "De hittegolf hier bij ons zou 2,6 graden minder warm zijn geweest zonder menselijke invloed op het klimaat." 

Dit is de race van ons leven en tegelijk de race voor ons leven

"Dit jaar alleen al hebben we een verpulvering van temperatuurrecords gezien van New Delhi tot Anchorage, van Parijs tot Santiago en van Adelaide tot de noordpool", vertelde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres onlangs nog in New York. 

Volgens Guterres zijn we op weg om de vijf warmste jaren ooit te hebben van 2015 tot 2019. Hij riep nog eens op tot meer daadkracht: "Het voorkomen van een onomkeerbare klimaatverstoring is de race van ons leven en een race voor ons leven, een race die we kunnen en moeten winnen."

Guterres zei de wereldleiders dat ze niet enkel het klimaatakkoord van Parijs gewoon in de praktijk moeten brengen, maar liefst ook nog wat sneller. Onder het akkoord van Parijs is afgesproken dat de opwarming best "ruim onder de 2 graden Celsius" zou blijven, maar wetenschappers hebben al gewaarschuwd voor de gevolgen van "slechts" anderhalve graad extra. 

Eind vorige week lekte al uit dat het wellicht de warmste julimaand ooit gemeten op aarde zou worden, op basis van onvolledige gegevens. In New York sprak VN-secretaris-generaal Antonio Guterres daar in duidelijke bewoordingen over. Bekijk de video hier:

Videospeler inladen...

Ook juni zette al een record neer

Eerder was juni al de warmste maand ooit gemeten op aarde. Wereldwijd lag de gemiddelde temperatuur toen ook 1,2 graden boven het gemiddelde van de klimaatopwarming. Hieronder een Twitterbericht van vrijdag over de warmste julimaand (op basis van cijfers tot 29 juli): 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen