AFP or licensors

Obama haalt fors uit naar "onze leiders" na dubbele schietpartij: "We moeten woorden die haat en angst voeden afwijzen"

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft in een boodschap op Twitter hard uitgehaald naar zijn opvolger Donald Trump, zonder hem bij naam te noemen. Obama zegt dat alle Amerikanen taalgebruik moeten afwijzen dat haat, angst en racisme aanwakkert.

In zijn mededeling op Twitter begint Obama met het aantal incidenten met vuurwapens in de VS aan te klagen. Hij doet dat naar aanleiding van de recente dubbele schietpartij in Texas en Ohio, waarbij 31 doden vielen.

"Geen enkel ander ontwikkeld land tolereert zo veel wapengeweld. Elke keer wanneer dit gebeurt, wordt ons verteld dat strengere wapenwetten niet alle moorden zullen voorkomen. Maar bewijzen tonen wel dat ze een aantal moorden kunnen tegenhouden."

Daarna heeft Obama het over "mensen die racistische ideologieën omarmen en zich genoodzaakt zien om met geweld de blanke suprematie in stand te houden". "Het zijn misschien individuele acties, maar de daders zijn geradicaliseerd door blank nationalisme op het internet."

Daarna richt Obama zijn pijlen op president Donald Trump, al noemt hij Trump niet expliciet bij naam. "We moeten woorden afwijzen die uit de monden komen van onze leiders en die angst en haat aanwakkeren of racistische gevoelens normaliseren."

Dit soort taal is niet nieuw. Ze lag aan de basis van de meeste menselijke tragedies in de geschiedenis

"Leiders die mensen demoniseren die niet op ons lijken of insinueren dat bijvoorbeeld migranten onze manier van leven bedreigen of beweren dat Amerika toebehoort aan slechts één type mensen. Dat soort taal is niet nieuw."

"Ze lag aan de basis van de meeste menselijke tragedies in de geschiedenis, in Amerika en in de rest van de wereld. Het lag aan de basis van slavernij, de Holocaust, de genocide in Rwanda en de etnische zuivering in de Balkan. Zulke woorden hebben geen plaats in de politiek en in het openbare leven."

(Lees verder onder de tweet)

Heeft Obama strengere wapenwetten ingevoerd?

Obama slaagde erin om twee wapenwetten door het Congres te krijgen, maar geen van beide perkten het wapenbezit in. Sterker nog: door een van de wetten mochten wapeneigenaars hun wapen ook dragen in nationale parken.

Obama probeerde in de nasleep van schietpartijen wel meerdere, strengere wapenwetten door te voeren, om bijvoorbeeld de grootte van de wapenmagazijnen te beperken, zodat ze minder kogels konden afvuren. Maar de wetten raakten niet door het Congres.

Hij kon wel een maatregel doorvoeren, dus geen wet, om de achtergrond van iemand die een wapen wil kopen, te controleren. Meer bepaald bij mensen met een psychische aandoening. Die maatregel werd in 2017 teruggedraaid door Donald Trump. Dat hij er niet in geslaagd was strengere wapenwetten in te voeren, noemde Obama in interviews de grootste frustratie van zijn presidentschap.

Meest gelezen