Videospeler inladen...

Trump wil doodstraf voor wilde schutters en wil wapenbezit van extremisten en geestelijk gestoorden aan banden leggen

Na de recente schietpartijen in de Verenigde Staten waarbij 31 mensen zijn vermoord, roept president Donald Trump de Republikeinen en de Democraten in het Congres ertoe op om samen wetten goed te keuren die wapenbezit zouden inperken. Mensen die geestelijk in de war zijn of extremistische ideeën koesteren, zouden geen wapens meer kunnen bezitten.

"We kunnen niet toestaan dat de slachtoffers in El Paso in Texas en Dayton in Ohio voor niets zijn gestorven... Republikeinen en Democraten moeten samenwerken in het Congres en sterke controles invoeren vooraleer iemand een wapen kan kopen. Misschien moet dat gekoppeld worden aan de uiterst noodzakelijke hervorming van de migratiewet", zo tweette Trump vanochtend. 

Deze schietpartijen zijn een aanval op onze natie en de hele mensheid

President Donald Trump

In een tv-toespraak vanmiddag herhaalde president Trump die oproep. Volgens hem moet het parlement de wetgeving op het wapenbezit verstrengen om een einde te maken aan decennia van wilde schietpartijen in de Verenigde Staten. Hoe dat moet gebeuren, laat Trump over aan de parlementsleden.

Alle Amerikanen moeten racisme, onverdraagzaamheid en blank superioriteitsdenken veroordelen

President Trump

Wel wil president Trump dat de doodstraf snel voltrokken wordt voor dat soort wilde schutters als afschrikking. Tegelijk moeten internet- en socialemediabedrijven software ontwikkelen voor het identificeren van extremisten voor die tot de actie overgaan. Ook de gezondheidswerkers moeten tijdig opmerken of mensen met een psychiatrische stoornis een gevaar zijn voor de maatschappij, waarna die tijdig in behandeling moeten gaan of opgesloten worden. 

Opvallend daarbij is dat Trump ook wil dat Justitie paal en perk stelt aan gewelddadige videospelletjes waarbij geweld of extremisme verheerlijkt wordt. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat de mensen die de voorbije decennia doodgeschoten zijn, niet voor niets gestorven zijn, aldus de president.   

"Media wakkeren geweld en racisme aan"

Zeker is dat Trump onder zware druk staat van de publieke opinie na drie schietpartijen op enkele dagen tijd, waarbij in totaal 29 doden zijn gevallen. De woede van veel Amerikanen daarover richt zich op de president, die ervan beschuldigd wordt dat hij met zijn uitspraken het racisme en de polarisering in de VS aanwakkert.

Daarom is de derde tweet van president Trump des te opvallender. Hij lijkt de schuld voor de opgezweepte woede in het land af te wimpelen op de media die volgens hem veel "verkeerd nieuws" afleveren en op die manier de problemen erger maken.

Bekijk hieronder welke maatregelen Trump heeft aangekondigd tijdens zijn speech in het Witte Huis:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze correspondent Björn Soenens geeft meer uitleg vanuit New York:

Videospeler inladen...

Meest gelezen