Videospeler inladen...

Tientallen stationsloketten vanaf vandaag vroeger dicht

Vanaf vandaag zijn verschillende treinstations in ons land minder lang open. In totaal gaat het om 49 loketten, waarvan 22 in Vlaanderen. En de impact kan wel eens groot zijn.

Het was al een tijdje aangekondigd, vanaf nu is het écht zover: heel wat stationsloketten worden minder lang bemand, zijn dus minder lang open en dat kan wel tot hinder leiden voor wie gewoon is langs het loket te gaan. 

Even de openingsuren checken dus best, al geldt de beperking niet voor alle stations. In Vlaanderen wijzigen de openingsuren van 22 stations. Bij sommige stations is alles nogal drastisch. In Puurs bijvoorbeeld zijn de loketten vanaf nu elk weekend dicht, in Genk en in enkele West-Vlaamse stations (Ieper, Tielt, Lichtervelde en Torhout) is de zondag nu echt helemaal rustdag, toch voor de loketbedienden. Ook dicht dus.

Algemeen zien heel wat stations de loketten voortaan in de loop van de namiddag sluiten, terwijl ze vroeger tot 's avonds open waren. Dat is het geval in stations als pakweg Ieper, Deinze, Wetteren of Herentals.

Niet alleen de kleine stations vallen onder de nieuwe regeling, ook enkele grotere stations zien hun loketten vroeger sluiten: in Gent-Sint-Pieters bijvoorbeeld gaat alles een halfuur eerder dicht, ook stations als dat van Mechelen en Dendermonde hebben ermee te maken.

Toenemende online verkoop, loketten minder populair

De nieuwe regeling heeft veel, zoniet alles te maken met de gewijzigde manier waarop treinreizigers hun tickets bemachtigen. Het belang van de online verkoop blijft stijgen, loketten zijn dus minder in trek. En dan dreigt het personeel er voor niets te zitten, dus grijpt de NMBS in.

"De NMBS evalueert jaarlijks de verkoopcijfers en past dan desnoods de openingsuren van de loketten aan, om het personeel optimaal in te zetten. De afgelopen jaren is het marktaandeel van de digitale verkoop trouwens fors gestegen, tweederde van al onze klanten is dat tegenwoordig al", zegt woordvoerder Bart Crols.  "Als het aantal transacties aan de loketten tijdens een bepaalde periode onder een minimumdrempel valt, wordt het personeel beter elders ingezet." Vandaar de wijzigingen dus. 

(klik op de locaties van de betrokken stations om de nieuwe openingsuren te kennen)

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen