AFP or licensors

China devalueert eigen munt als reactie op Trumps importtarieven: VS spreekt van "valutamanipulatie"

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin heeft vannacht China officieel beschuldigd van valutamanipulatie na de devaluatie van de yuan. Volgens Mnuchin beoogt China met die devaluatie een oneerlijk concurrentievoordeel in de internationale handel. 

China stond gisteren toe dat de waarde van de eigen munt zakte naar het laagste niveau in tien jaar. Dat was een reactie van Peking op het Amerikaanse dreigement dat de importtarieven op nog meer Chinese goederen zullen worden verhoogd. 

Hoe zwakker de Chinese munt staat tegenover de dollar, hoe aantrekkelijker import uit China is voor Amerikaanse bedrijven. En die import raakt uiteraard de Amerikaanse economie. Het is de eerste keer sinds 2010 dat de symbolische drempel van 7 yuan ten opzichte van de dollar werd bereikt.

Mnuchin zei in een mededeling van het ministerie van Financiën ook nog dat Peking hiermee de afspraak tussen de 20 grootste industrielanden schendt om niet aan concurrerende devaluatie te doen. Eerder beschuldigde president Donald Trump China via Twitter ook al van "monetaire manipulatie". 

Trump heeft dat al vaker gedaan, maar het is het ministerie van Financiën dat daarover het laatste woord heeft. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1994, ten tijde van de Democratische president Bill Clinton. Ook toen was het China dat dat label van valutamanipulator kreeg opgeplakt.

Klappen op de beurs

Door de spanningen tussen de twee economische grootmachten was het gisteren een zwarte dag op de internationale beurzen. De Amerikaanse beursindex Dow Jones ging op de beurs van New York bijna drie procent in het rood, dat is de grootste daling in één dag dit kalenderjaar. Maar ook andere beurzen wereldwijd boerden achteruit. Onze beursindex, de BEL-20, moest 2,4 procent inleveren. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen