Vluchtelingen aan de slag als hoogtewerkers

Vandaag starten 11 vluchtelingen als hoogtewerker in de bouwsector. Hoogtewerker is een knelpuntberoep en het project Rising You leidt hen op zodat ze sneller een job vinden. De cursisten specialiseren zich in vier beroepen: metser, betonbekister, stukadoor of dakdekker.

Het Rising You-project is een samenwerking tussen interimkantoor Vivaldis, de sociale onderneming Rising You en de VDAB. "Aan de stage ging een uitgebreide opleiding vooraf om veilig in de hoogte te leren werken", vertelt Anke Ulens, CEO van Vivaldis. "Daarom leren de cursisten ook klimmen, ze zijn daarvoor speciaal naar de Ardennen gegaan." Ook lessen Nederlands, specifieke bouwvaardigheden, motivatie en een VCA-veiligheidsattest (Veiligheidschecklist Aannemers) behalen waren onderdelen van de opleiding. In totaal duurde die 18 weken.

Betonbekister en stukadoor

Youssef Lagtayi is een van de stagiairs die op maandag 5 augustus als betonbekister starten bij de firma Renotec in Geel. Dit betekent een nieuwe kans voor de jonge man. “In het opvangcentrum van Steenokkerzeel heb ik voor het eerst kennis gemaakt met klimmen. Mijn begeleidster zag dat de sport mij veel deugd deed en heeft me gepusht om daarmee verder te gaan. Zo kwam ik bij de klimclub van Rising You terecht, en vervolgens bij de opleiding om bekister te worden. Ik heb er lange tijd naar uitgekeken om vandaag te kunnen starten als hoogtewerker”, vertelt Youssef.

Ook Zarif, een 28-jarige vluchteling uit Afghanistan, begint vandaag aan zijn stage in de bouwsector. Zarif zal als stukadoor mee de art-decoschool van Het Rad in Anderlecht restaureren.

"Blij om knelpuntberoepen te kunnen invullen"

De stage- en arbeidsplaatsen voor de vluchtelingen zijn verdeeld over acht verschillende bouwbedrijven. Na de stages regelt Vivaldis een interimcontract van zes maanden voor de cursisten. “Onze klanten in de bouwsector zijn blij dat ze enerzijds deze kans kunnen bieden aan mensen die het niet gemakkelijk hebben om hun plaats te vinden binnen de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben ze er natuurlijk zelf baat bij om gemotiveerde professionals aan te trekken. De effecten van de vergrijzing worden voelbaar en de sector telt heel wat knelpuntberoepen”, aldus Anke Ulens. 

Op langere termijn wil Vivaldis ook bekijken of het Rising You-project uitgebreid kan worden naar andere sectoren.

Meest gelezen