Salah Abdeslam in verdenking gesteld in onderzoek aanslagen 22 maart 

Salah Abdeslam is in verdenking gesteld in het onderzoek naar de aanslagen in ons land, op 22 maart 2016. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan onze redactie. Abdeslam wordt verdacht van deelname aan terroristische activiteiten in het kader van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek. 

Even recapituleren. Op 18 maart 2016 kon Salah Abdeslam opgepakt worden in Molenbeek. Het was het einde van een maandenlange klopjacht op de terrorist, die sinds de aanslagen in Parijs de meest gezochte terrorist van ons land was. Drie dagen daarvoor was Abdeslam nog nipt kunnen ontsnappen aan de politie, toen die tijdens een geplande huiszoeking in Vorst onverwacht op Abdeslam en twee kompanen stootte. Er ontstond een schietpartij, maar Salah Abdeslam en Sofien Ayari konden ontkomen, de derde terrorist werd wel doodgeschoten. Voor die schietpartij hebben Abdeslam en Ayari overigens vorig jaar 20 jaar cel gekregen.  

Amper vier dagen na de arrestatie van Abdeslam wordt ons land getroffen door de aanslagen van 22 maart. Bij de terreuraanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek kwamen 32 mensen om het leven en vielen er meer dan 250 gewonden. 

Abdeslam is nu in verdenking gesteld. Niet voor de aanslagen zelf, wel voor deelname aan terroristische activiteiten, in het kader van die aanslagen. Hij maakte immers deel uit van hetzelfde terreurnetwerk dat de aanslagen pleegde. 

Het proces over de aanslagen in ons land start normaal gezien in de loop van volgend jaar, in de oude NAVO-gebouwen in Brussel. 

Meest gelezen