Bevolking van Ladakh is wel tevreden over afscheuring van de Indiase deelstaat Kashmir

Het stond gisteren wat in de schaduw van de opheffing van de speciale status van de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir, maar tegelijk werd ook het berggebied van Ladakh losgemaakt van die staat. Voortaan zal het overwegend boeddhistische Ladakh rechtstreeks bestuurd worden door de Indiase regering.

Is de sfeer in Jammu & Kashmir te snijden en heerst er mogelijk stilte voor de storm, dan is dat niet het geval in het oostelijke gebied Ladakh, dat aanleunt tegen de bergketens van de Himalaya en de Karakoram. Daar is de beslissing van de Indiase regering om de speciale autonomie van Kashmir op te heffen, met vreugde begroet.

Ladakh zal dus worden losgemaakt van Kashmir en voortaan bestuurd worden door de Indiase regering. De facto wordt er een luitenant-gouverneur aangesteld die in de regio de Indiase regering zal vertegenwoordigen. De facto verliest Kashmir zo een derde van zijn grondgebied, al wonen er dan slechts 274.000 mensen en bestaat een groot deel van Ladakh uit bergen. (Lees verder onder de foto).

De bevolking van Ladakh bestaat vooral uit boeddhistische mensen van Tibetaanse afkomst.

De inwoners zijn meestal boeddhisten van Tibetaanse afkomst. Velen onder hen zijn overigens vluchtelingen uit Tibet nadat dat in de jaren 50 door China was bezet.

Gesterkt tegenover China

Volgens een correspondent van het Britse persagentschap Reuters voelen veel inwoners in Ladakh zich gesterkt door de beslissing van gisteren. Ze gaan ervan uit dat ze onder direct Indiaas bestuur beter beschermd zijn tegen de invloed van China en tegen pogingen van Peking om grondgebied in te palmen. Het gaat immers om betwist gebied tussen India, Pakistan en China. 

Tegelijk hopen veel inwoners van Ladakh dat er nu meer toeristen (en dus inkomsten) naar hun gebied zullen komen, nu ze niet langer in de schaduw van de onrust in Kashmir leven. Ook hopen ze op meer investeringen in infrastructuur door India. 

Een lid van de Indiase paramilitaire eenheden bewaakt een bergpas in Ladakh.

Meest gelezen