Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

China waarschuwt "onruststokers" in Hongkong: "Speel niet langer met vuur"

Na de staking van gisteren en de massale manifestaties van de voorbije weken stuurt de regering in Peking een niet mis te verstane waarschuwing naar Hongkong: "Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan." 

De "radicale demonstraties" hebben Hongkong naar de rand van een  gevaarlijke afgrond gebracht, zei woordvoerder Yang Guang van het Ministerie voor Hongkong en Macau in Peking. Gisteren legde een staking het openbare leven helemaal lam. Meer dan 200 vluchten werden gecanceld. Na afloop van de manifestaties pakte de politie 148 mensen op, de jongste is 13, de oudste 63.  

Woordvoerder Yang Guang op de persconferentie in Peking
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De onrust in Hongkong houdt nu al meer dan twee maanden aan. Tot nu toe heeft Peking zich terughoudend opgesteld. De ordehandhaving is in handen van de plaatselijke politie en gouverneur Carrie Lam voert het woord. Maar vandaag was de boodschap duidelijk: "Verwar onze terughoudendheid niet met zwakte", zei Yang. En: "Onderschat de enorme vastberadenheid en kracht van de centrale overheid niet." 

Driloefeningen

Wellicht niet toevallig verspreidde een Chinese krant vanochtend beelden van een massale driloefening van de Chinese politie, net aan de overkant van de grens, in de miljoenenstad Shenzhen. Meer dan tienduizend zwaar bewapende agenten namen het daar op tegen enkele honderden "relschoppers", die net zoals de demonstranten in Hongkong volledig in het zwart waren gekleed. 

Maar de dreigementen van de Chinese overheid maken voorlopig weinig indruk op de jonge demonstranten. Die houden vol dat ze meer inspraak willen in het bestuur van Hongkong en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld. Op de vraag of het Chinese leger tussenbeide zou komen, antwoordde Yang dat Peking zijn vertrouwen behoudt in de Hongkongse politie. Maar, "wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan", zei hij nog. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen