Videospeler inladen...

Op bezoek bij Gerrit en Ann in Portugal, 1 jaar na de bosbrand: "We zijn dankbaar voor alle hulp die we kregen"

Een jaar na de zware bosbranden in de Algarve in Portugal is VRT NWS-journalist André Vermeulen opnieuw naar de regio getrokken. Belgische uitbaters zagen toen hun bed & breakfast bijna volledig in vlammen opgaan. Intussen hebben ze alles heropgebouwd.

De B&B ligt in Monchique, een stadje helemaal in het zuiden van Portugal, op 250 kilometer van de hoofdstad Lissabon. Een jaar later zijn alle sporen van de bosbrand rond de B&B uitgewist. Hij staat er opnieuw en in de heropgebouwde kamers logeren weer gasten. 

Eigenaars Gerrit Wouters en Ann S’heeren zijn erg blij dat ze zo snel alles hebben kunnen heropbouwen. “Elke dag beseffen wij hoe dankbaar wij zijn voor al de hulp die we hebben gekregen”, vertelt Ann. “Het heeft ervoor gezorgd dat we de opstart heel snel hebben kunnen verwezenlijken.” 

Meer dan 60 Vlaamse vrijwilligers zijn in de Algarve komen helpen bij de heropbouw. Het geld kwam voor een deel van de brandverzekering, daarnaast hebben de vroegere Vlaamse collega’s van Gerrit, die bij de brandweer werken, zo’n 22.000 euro ingezameld.

Maatregelen om brand te voorkomen

Om te voorkomen dat dit drama zich nog een keer zou herhalen, is er samen met de brandweer een preventieplan uitgewerkt met onder meer een sprinklerinstallatie. Zo kunnen de eigenaars heel hun huis nat houden en beschermen tegen nieuwe mogelijke branden. De Vlaamse B&B draait ondertussen op volle toeren en is de komende weken opnieuw volgeboekt. 

Minder geluk voor Portugezen

Helaas hebben de Portugezen in de regio, van wie het huis ook in vlammen is opgegaan, minder geluk. Van de meer dan 70 huizen die zijn afgebrand, werd er nog maar één heropgebouwd. Een van de redenen is dat de officiële Portugese hulpverlening erg bureaucratisch verloopt. “Zo moet je voor hulp een soort project indienen”, vertelt huiseigenaar José Antonio, “Eerst moet je zelf alles betalen op factuur. En dan hoop je ooit dat je daar iets van terug krijgt.”

Zware bosbranden

Vorig jaar woedden er in de Algarve zware bosbranden, de temperaturen liepen er toen op tot 47 graden. Door de aanhoudende droogte en felle wind werden er duizenden hectare bos in de as gelegd. De grootste brand woedde in het stadje Monchique.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de situatie vandaag:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" van 6 augustus 2018 over de verwoesting in de B&B:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen