Het ultieme zomerboek van "Thuis"-actrice Annick Segal

Een boek hoort bij de zomer, zoals een springplank bij een zwembad. Maar welke boeken tipt "Thuis"-actrice Annick Segal om uw vakantie nog net iets memorabeler te maken?

De zomer is nog niet helemaal afgelopen, maar in de studio’s in Leuven zijn ze al volop bezig aan het nieuwe seizoen van "Thuis" dat vanaf begin september wordt uitgezonden. We ontmoeten actrice Annick Segal op de set van het appartement van Rosa Verbeeck, het personage dat ze al jarenlang speelt in de Eén-serie.

Segal is naar eigen zeggen een echte boekenwurm. "Ik lees ontzettend graag", vertelt ze. "Ik vind lezen een manier om mijn geest open te zetten naar de wereld. Ik heb een grenzeloze bewondering voor mensen die taal goed gebruiken." Taal is voor haar echt een passie. "Het is voor mij vanuit mijn job ook heel interessant om te zien hoe schrijvers een personage schetsen."

Ik vind lezen een manier om mijn geest open te zetten naar de wereld

Annick Segal, actrice

Als absolute boekentip voor de zomer haalt Segal "4321" van Paul Auster uit haar boekenrek. "Tijdens de zomer heb je dikwijls vakantie en dat is voor mij hét moment om een echt dik boek te lezen", zegt ze. "4321" is met ruim duizend pagina’s inderdaad geen dun boekje. "Ik ben een enorme fan van Paul Auster en dit boek lag al een tijdje op mijn nachtkastje te wachten. Het is vrij complex. Je moet er echt je gedachten bij houden, dus heb ik het opzij gelegd voor tijdens mijn vakantie."

Bekijk hieronder waarom Annick Segal net "4321" aanraadt als zomerboek:

Videospeler inladen...

"4321" vertelt het verhaal van Archibald Ferguson, of beter gezegd de levensverhalen van de man. Want in het boek komen vier mogelijke levens van dezelfde man voor. Door een kleine verandering gaat zijn leven telkens een volledig andere richting uit. "Het blijft altijd hetzelfde personage met dezelfde karaktertrekken, maar door kleine toevalligheden of beslissingen wordt het leven van Archie helemaal anders."

Segal vindt het opzet van het boek ontzettend boeiend. "Welke mens zou ik zijn, mocht ik andere keuzes hebben gemaakt? Die vraag hebben we ons toch allemaal wel al eens gesteld? In dit boek lees je dus wat dat met zich mee brengt", vertelt ze. Bovendien is de impact van een keuze niet altijd wat je verwacht. "Iets vreselijk kan achteraf gezien net het beste zijn dat hem kon overkomen of omgekeerd. Net zoals dat in het echte leven het geval is."

Auster vertelt echt fantastisch. Het is taal om van te snoepen

Annick Segal, actrice

Het verhaal speelt zich af van 1947 tot 1971 en biedt zo een interessante kijk in een woelig tijdperk in de Amerikaanse geschiedenis. "Je volgt de hele geschiedenis van de mensenrechtenbeweging, van de studentenopstanden, de maanlanding… Elke keer komen die fragmenten terug op een andere manier in een van de levensverhalen van Archiebald", zegt Segal. "Auster vertelt echt fantastisch. Het is taal om van te snoepen. Ik vind het echt een geweldig boek."

Als ze de taal kent, leest Segal zoveel mogelijk in de oorspronkelijke taal. "Mijn Russisch is echt niet zo goed", lacht ze. "4321" heeft ze dus in het Engels gelezen, al raadt ze het boek zeker ook aan in het Nederlands. "Het verhaal en hoe het in elkaar hangt is prachtig. De geschiedenis erachter is ontzettend mooi. De surplus is de taal van Paul Auster, maar al de rest maakt het de moeite waard om het ook in het Nederlands te lezen."

Moeilijke keuze

De "Thuis"-actrice geeft toe dat het niet gemakkelijk was om één ultiem zomerboek te kiezen, dus wil ze er graag nog twee aanraden: "Het achtste leven" van Nino Haratischwili en "Buddenbrooks" van Thomas Mann. Wat ze met "4321" gemeen hebben, is dat het ook twee dikke kleppers zijn. En daar houden de gelijkenissen niet op: "Beide schrijvers kunnen net als Auster een personage neerzetten met één enkele zin. Je leest dat en ziet die mensen echt voor je."

In de drie boeken wordt het relaas van een familie over verschillende decennia uit de doeken gedaan. "En dat telkens op een kantelmoment in de geschiedenis", vertelt Segal. "Het achtste leven" is trouwens ook een boek dat ze aan haar personage Rosa uit "Thuis" zou aanraden. "Ik denk echt dat ze dat heel graag zou lezen", vertelt ze. "Een van de motto’s van Rosa is: "morgen is er een andere dag". Als ze dit leest zal ze dat nog meer hebben."

Bekijk in de video waarom ze precies "Het achtste leven" aan haar personage Rosa aanbeveelt:

Videospeler inladen...

Voor wie de smaak al te pakken heeft, leest Annick Segal in onderstaande video nog een kort fragment voor uit "4321":

Videospeler inladen...

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score. Volg LangZullenWeLezen deze zomer ook op Instagram, voor portretten van lezers aan zee.

Meest gelezen