Huurprijzen van koten in Leuven voor derde jaar op rij stabiel

Voor het derde jaar op rij blijven de huurprijzen van een kot in Leuven stabiel. Dat komt door het toenemend aantal koten van de voorbije jaren. Voor een kamer met gemeenschappelijk sanitair betaal je ongeveer 350 euro per maand. Voor kamers met eigen sanitair is dat ongeveer 480 euro per maand.

"In december doen wij elk jaar een onderzoek met een duizendtal contracten om de gemiddelde huurprijs te bepalen", vertelt Ludo Clonen van de huisvestingsdienst van KU Leuven. "Wij vragen dan aan studenten om hun contracten op te sturen en dan analyseren wij die contracten op basis van contractkwaliteit en de huurprijs. Hieruit halen wij dan een gemiddelde huurprijs." 

Stijging van het aantal koten

"In 2011 en 2012 was er echt wel een tekort aan kamers waardoor de prijzen elk jaar sterk stegen", zegt Clonen. "Er zijn toen een heel aantal koten bijgebouwd zowel door KU Leuven, de stad als de private sector. Hierdoor is er een licht overschot op de markt ontstaan en sinds 2016 zijn de prijzen gestabiliseerd." 

Minder overschot

Het voorlopige overschot aan koten is wel minder groot dan vorig jaar. Volgens Clonen is het nu nog te vroeg om iets te zeggen over de kamermarkt en of het aanbod voldoet aan de vraag: "Er komen meer buitenlandse studenten naar Leuven. Het zou dus kunnen dat zij nu al meer kamers gehuurd hebben dan vorig jaar, maar dat kan uiteraard nog wijzigen. De derde zittijd moet er nog aankomen en er komen nog heel wat buitenlandse studenten toe in augustus en september. Ik kan dus nog niet zeggen of er een tekort of een overschot zal zijn." 

Toekomstige huurprijzen

"Wij hopen dat die stabilisering van de prijzen zich ook in de komende jaren zal blijven doorzetten", zegt Clonen. "Ik zie ook geen reden om aan te nemen dat de prijzen zullen stijgen. We weten pas in september hoe de kamermarkt er zal uitzien. Afhankelijk daarvan zullen de prijzen een bepaalde richting aannemen."  

Meest gelezen