Koeien geven minder melk door extreme hitte, schade is soms onomkeerbaar

De hitte van de voorbije weken heeft nadelige gevolgen voor de melkveehouders. Door de warmte geven hun koeien minder melk en dat betekent natuurlijk dat de boeren minder kunnen verkopen. Voor heel wat koeien is de schade die zij hebben opgelopen onomkeerbaar.

De afgelopen weken is het extreem warm geweest en dat hebben ook de rundveehouders gemerkt. Bij hoge temperaturen geven hun koeien minder melk. De ideale temperatuur voor een koe ligt tussen de 12 en 15 graden, maar met deze temperaturen stijgt die in de stal vaak tot boven de 20 graden. Daardoor lopen sommige koeien blijvende schade op.

Minder inkomsten

Voor de boeren is dat een serieuze streep door de rekening, want als hun koeien minder melk geven, kunnen zij natuurlijk minder verkopen. “Op een normale dag schommelt de melkproductie tussen de 6.000 en 7.000 liter, maar tijdens de hittegolf hebben de koeien 5 tot 7 liter per dag minder geproduceerd”, vertelt boer Harry van het Broekxhof in Peer. “Het gaat in totaal om een verlies van ongeveer 1.000 liter melk per dag. Door de terugval kunnen de koeien onvoldoende herstellen, waardoor de algemene productie nooit meer op het niveau geraakt van voor de hitte. Een koe die pas een kalf gekregen heeft, heeft daar minder moeite mee.”  

Maatregelen

Het Broekxhof heeft al heel wat maatregelen genomen om het de koeien zo aangenaam mogelijk te maken tijdens het warme weer. “Als de temperatuur in de stal tot boven de 20 graden stijgt, gaat het ventilatiesysteem automatisch aan”, zegt Harry. “Bij 35 graden moeten we het dak besprenkelen, zodat de warmte voor de koeien nog enigszins dragelijk is. De temperatuur kan in de stal daardoor toch met meer dan 5 graden dalen.”  

(lees verder onder de foto)

Volgens Vanessa Saenen van de Boerenbond kan het nog enkele weken duren voordat de melkproductie terug omhoog gaat. "Bij extreme temperaturen zoals we die nu gezien hebben, zien we dat koeien als een soort natuurlijk afweersysteem minder gaan produceren", vertelt Saenen.

"De vleeskoeien gaan minder in gewicht toenemen en de koeien produceren minder melk om zich beter te wapenen tegen de hitte. Dat is een zware streep door de rekening, want de productie kan serieus dalen en dat is voor langere tijd. Concreet wil dat zeggen dat er een inkomstenverlies is voor de boer."

Meest gelezen