Flink meer fietsenstallingen onder Martelarenplein in Leuven

Goed nieuws voor de fietsers in Leuven. Het aantal fietsstallingen aan het station zal flink toenemen. Woensdag start de NMBS met de uitbreiding van de parking De Bond onder het Martelarenplein voor het station. Het aantal parkeerplaatsen voor wagens blijft wel ongewijzigd. De parking moet klaar zijn tegen eind 2020.

"Het gaat om een serieuze uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen voor fietsers", zegt Bart Crols van de NMBS.  "De start van de werken is voorzien op woensdag. Eerst zal de werf worden opgestart en nadien starten de werken die volgens de planning eind volgend jaar voltooid zouden zijn. Dat wil zeggen dat we op de eerste ondergrondse verdieping een grote fietsenparking zullen hebben. Dat zullen ongeveer 4.000 fietsenstallingen zijn. De auto's kunnen dan op de tweede ondergrondse verdieping parkeren. Dat aantal blijft eigenlijk ongewijzigd. Het is vooral het aantal plaatsen voor fietsers dat stijgt."

Fietsstad 

"In totaal zullen er ongeveer 10.000 fietsparkeerplaatsen zijn in de omgeving van het station, want er zijn bijvoorbeeld ook plekken onder het stadskantoor", zegt Crols. Daar is absoluut nood aan, want net zoals in andere steden is het aantal fietsers sterk gestegen. Leuven is dan ook een echte fietsstad geworden. En ook een studentenstad, dus de ideale plaats waar de fiets en trein samenkomen." 

Financiering

De financiering is voor een groot deel ten laste van de NMBS. Het gaat over een bedrag van enkele miljoenen. De parking zal klaar zijn tegen eind 2020.

Meest gelezen