Deze Zuid-Koreanen lijken niet echt onder de indruk van het nieuws over de rakettesten in het noorden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Noord-Korea verdiende 2 miljard dollar door cyberdiefstallen bij banken en beurzen voor digitale munten"

Volgens een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties financiert het communistische regime in Pyongyang zijn nucleaire en raketprogramma's door "cyberovervallen". Intussen heeft Noord-Korea vandaag opnieuw twee rakettesten gehouden uit ongenoegen met Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire oefeningen.

Het rapport van de Verenigde Naties is niet openbaar gemaakt, maar is wel uitgelekt naar het Britse persagentschap Reuters. Volgens het bureau zou Noord-Korea de voorbije jaren voor twee miljard dollar geld gestolen hebben door cyberkraken bij banken en bij beurzen voor digitale munten. Dat geld zou ook via het internet witgewassen worden.

Nog volgens dat rapport zou Noord-Korea dat geld gebruiken om de ontwikkeling van nucleaire wapens en raketsystemen te financieren. Sinds 2006 gaat de staat gebukt onder sancties van de Verenigde Naties om die ontwikkeling "droog te leggen". Zo verbiedt de VN de uitvoer van onder meer steenkool, ijzer, textiel, vis en schaaldieren en is het de lidstaten verboden om olie uit te voeren naar Noord-Korea.

Ondanks dat blijft het regime in Pyongyang nucleaire wapens en raketten ontwikkelen en testen en het werd al langer vermoed dat er andere bronnen van financiering waren. Het is ook al eerder bekend dat Noord-Korea beschikt over een speciale eenheid die computersystemen hackt. Dat was onder meer het geval bij de Japanse media- en elektronicagroep Sony omdat die een film over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitgebracht had. 

Noord-Korea test opnieuw twee raketten

Vandaag heeft Noord-Korea overigens opnieuw twee raketten afgevuurd bij een test. Die zijn 450 kilometer verder in de Japanse Zee terechtgekomen. Volgens het Zuid-Koreaanse leger gaat het opnieuw om raketten voor de korte afstand. (Lees verder onder de foto).

Zuid-Koreaanse troepen tijdens oefeningen niet ver van de demarcatielijn met Noord-Korea.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het is al de vierde rakettest op twee weken tijd en dat ondanks de recente ontmoeting tussen Kim Jong-un en VS-president Donald Trump op de demarcatielijn in Korea. Met die testen wil Noord-Korea ongenoegen laten blijken over jaarlijkse militaire oefeningen van de VS-troepen en het Zuid-Koreaanse leger die maandag begonnen zijn en over de komst van Amerikaanse F-35 "stealth jets" en een nucleaire onderzeeër in Zuid-Korea. 

Deze militaire oefeningen zouden ons kunnen aanzetten om recente belangrijke stappen te herbekijken

Noord-Koreaanse vertegenwoordiger bij de VN in Genève

Volgens Noord-Korea vormen die oefeningen een "agressie" tegenover het noorden en zijn die "een flagrante schending" van eerdere akkoorden. Na de eerste ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim in Singapore vorig jaar besliste president Trump om de oefeningen toen af te zeggen. Dit jaar gaan ze wel door. Volgens Seoel zijn de oefeningen nodig om de paraatheid van de troepen in Zuid-Korea op peil te houden. 

De Noord-Koreaanse rakettesten komen ook op een ogenblik van crisis tussen Zuid-Korea en Japan. Die landen hebben elkaar sancties opgelegd naar aanleiding van een dispuut over compensatie voor de families van Koreaanse dwangarbeiders tijdens de Japanse bezetting voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De testen herinneren er Seoel wellicht aan dat het in de regio niet veel andere vrienden heeft dan Japan en de VS.

Meest gelezen