AFP or licensors

Oegandese oppositieleider beschuldigd van belachelijk maken van de president

In het Oost-Afrikaanse land Oeganda wordt Robert Kyagulanyi, alias Bobi Wine, ervan beschuldigd dat hij president Yoweri Museveni belachelijk heeft gemaakt. De beschuldiging slaat op een incident in augustus vorig jaar, waarvoor Bobi Wine ook al van hoogverraad is beschuldigd. De populaire Oegandese zanger heeft zich vorige maand kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2021.

De aanklacht luidt dat Robert Kyagulanyi vorig jaar tijdens een meeting president Museveni belachelijk heeft gemaakt en dat hij zijn aanhangers heeft opgeroepen om de president fysiek aan te vallen. De zanger-oppositieleider ontkent de beschuldigingen en zegt dat ze politiek gestuurd worden.

Eerder is Kyagulanyi voor dezelfde gebeurtenis al officieel in beschuldiging gesteld wegens hoogverraad. Hij is vrijgelaten op borgtocht. Als hij en 35 van zijn medestanders schuldig worden bevonden, riskeren ze levenslang.

De 37-jarige Robert Kyagulanyi is al 2 jaar parlementslid. Hij zegt op te komen voor de belangen van de armen. Als Bobi Wine zingt hij over democratie en sociale onrechtvaardigheid.

In 2021 wil Kyagulanyi deelnemen aan de presidentsverkiezingen in Oeganda. Volgens hem beschouwt president Museveni zijn kandidatuur als een bedreiging voor zijn eigen presidentiële ambities. Museveni is al sinds 1986 aan de macht en wil zich in 2021 nog eens laten herverkiezen.

Dat Museveni niet gebrand is op populaire politieke tegenstrevers, is in het verleden al vaker gebleken. Zo liet hij Kizza Besigye, een vorige oppositieleider die vier keer zijn tegenkandidaat was, meer dan eens arresteren. 

Meest gelezen