Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook schietpartij in Amerikaanse stad Gilroy beschouwd als binnenlands terrorisme

De 19-jarige man die drie mensen doodschoot op het Gilroy Garlic Festival in de stad Gilroy ten zuiden van San Francisco was geïnteresseerd in "gewelddadige ideologieën" en had een lijst met potentiële doelen opgesteld. Dat meldt de federale politie, die een onderzoek naar "binnenlands terrorisme" heeft geopend.

Het Gilroy Garlic Festival is een jaarlijks culinair zomerfestival. Op 28 juli trok een man er naartoe, en begon er in het wilde weg te schieten. Uiteindelijk stierven er drie mensen: een 6-jarig kind, een 13-jarige en een man van 25 jaar. Dertien mensen raakten gewond. "We hebben nog geen definitieve conclusie over de beweegredenen van de dader", maar uit het onderzoek van zijn elektronische apparaten, dat nog altijd loopt, blijkt dat hij "gewelddadige ideologieën bestudeerde", verklaarde John Bennett van de FBI op een persconferentie. Hij gaf geen verder details, maar verklaarde enkel dat het gaat om "verschillende tegenstrijdige ideologieën" die nogal onsamenhangend en "fragmentarisch" leken.

Op de apparaten vonden de rechercheurs ook een lijst van organisaties die een mogelijk doelwit konden zijn, aldus Bennett. Uit veiligheidsoverwegingen wilde hij niet vertellen over welke organisaties het gaat, maar ze zouden een religieus of politiek karakter hebben en verspreid zijn over het hele land. Op basis van deze nieuwe elementen "heeft de FBI voor de schietpartij een onderzoek geopend naar binnenlands terrorisme".

Dayton

Ondertussen gaf ook de politie van Dayton vannacht opnieuw een persconferentie, met daarop een stand van zaken in het onderzoek naar de dader van de schietpartij van afgelopen weekend. Een man schoot toen aan de ingang van een populaire bar negen mensen dood, waaronder zijn eigen zus. “We hebben nog geen duidelijkheid over het echte motief”, zei politiechef Richard Biehl van Dayton. “Maar uit ons onderzoek blijkt wel dat de dader een obsessie had voor gewelddadige ideologieën en massaschietpartijen. En hij had duidelijk te kennen gegeven dat hij ooit zo’n schietpartij wilde realiseren.”

Trump op bezoek

President Donald Trump brengt later vandaag een bezoek aan Dayton, maar eerst gaat hij nog naar El Paso, in de staat Texas. Daar schoot een man zaterdag 22 mensen neer in de buurt van een winkelcentrum. In zowel El Paso als in Dayton hebben inwoners laten weten dat ze het bezoek van de president niet op prijs stellen, omdat Trump zelf de voorbije weken en maanden haatdragende en volgens sommigen racistische berichten heeft verspreid. 

AFP or licensors

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen