Opnieuw zeehondjes gespot in Schelde en Albertkanaal

In enkele dagen tijd is drie keer een zeehondje gespot in binnenlandse wateren. Eén keer aan het strand van Sint Anneke in Antwerpen, twee keer in het Albertkanaal in de buurt van Herentals. Waarom zwemmen die dieren zover het binnenland in? En is het gevaarlijk?

"Het gaat vaak om jonge dieren die de weg niet goed kennen", zegt Michael Deryckere van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. "Ze volgen de kustlijn vanuit Zeeland en zwemmen dan de Schelde op. Zo komen ze in de haven terecht en zwemmen ze het kanaal op."

"Dat kan gevaarlijk zijn. Want ze vinden daar niet genoeg vis of schaaldieren en komen dan in voedselnood. Bovendien willen ze regelmatig uitrusten op de oever. Maar in een kanaal met hoge oevers is dat een probleem en raken ze uitgeput en komen ze om."

De zeehond die gespot werd in het Albertkanaal is nog niet gevangen.

Meest gelezen