Videospeler inladen...

"Pakistaanse leger steunt de strijd van de bevolking van Kashmir tot het uiterste"

In een mededeling trekt de staf van het Pakistaanse leger van leer tegen India, dat gisteren de autonomie van de deelstaat Jammu & Kashmir heeft ingetrokken. India en Pakistan hebben al drie oorlogen uitgevochten over Kashmir.

"Het Pakistaanse leger steunt voluit de Kashmiri's in hun gerechtvaardigde strijd en dat tot het einde", zo verklaarde stafchef generaal Qamar Javed Bajwa na een bespreking met zijn topgeneraals in het hoofdkwartier in Rawalpindi. "Pakistan heeft nooit de pretentie van India gesteund om de bezetting van Kashmir te legaliseren", ging hij verder.

Zij (de Indiase regering) hebben een racistische ideologie

De Pakistaanse premier Imran Khan

De Pakistaanse premier Imran Khan overweegt om de kwestie ter sprake te brengen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij vreest dat er oorlog dreigt als India op een mogelijke terreuraanslag zou reageren met agressie tegen Pakistan. 

Op een aantal plaatsen in Pakistan is vandaag overigens betoogd tegen India. Hoe ver de legerstaf wil gaan, is niet duidelijk, maar een directe oorlog is erg onwaarschijnlijk. In het verleden hebben India en Pakistan al drie oorlogen uitgevochten over Kashmir (1947, 1965 en 1999) en telkens kreeg het grotere India de overhand of ging het min of meer om een "gelijkspel". Pakistan heeft dan weliswaar het grootste leger in de islamitische wereld, maar militair is India sterker, zeker op de langere termijn. Bovendien zijn zowel India als Pakistan nu kernmachten. Wel geeft het Pakistaanse leger verdoken steun aan islamitische rebellengroepen in Indiaas Kashmir, maar ook dat is niet zonder risico.

Vandaag heeft China zowel India als Pakistan opgeroepen tot terughoudendheid en veroordeelt Peking de eenzijdige wijziging in het status-quo door India. China is niet enkel een buurland, maar houdt ook een deel van Kashmir onder controle. China is ook een rivaal van India en bondgenoot van Pakistan.

Kashmir blijft voorlopig nog rustig

In de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir blijft het voorlopig nog rustig. De Indiase regering heeft bijna 80.000 militairen en paramilitairen extra naar de noordelijke deelstaat gestuurd en internet en communicatie liggen er zo goed als plat, waardoor veel inwoners niet weten wat er gaande is. (Lees verder onder de foto).

Indiase militairen houden de wacht in de straten van Srinagar, de hoofdstad van Kashmir.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds 1989 zijn er bij verschillende opstanden al 70.000 doden gevallen. Begin dit jaar zijn er tientallen Indiase paramilitairen gedood bij een bomaanslag. Dat heeft toen bijna tot een oorlog met Pakistan geleid.

Gisteren heeft de regering in Delhi het speciale statuut dat Kashmir bij de toetreding tot India in 1947 gekregen had, ingetrokken. Bovendien wordt het oostelijke berggebied Ladakh -waar vooral boeddhistische Tibetanen wonen- afgesplitst van Kashmir en komt dat onder direct bestuur van de Indiase regering in Delhi.

De intrekking van de speciale autonomie van Kashmir is overigens wel op gejuich onthaald bij radicale hindoes in India. Volgens Delhi was het speciale autonomiestatuut voor Kashmir indertijd bedoeld als tijdelijk en niet permanent. Grondwetspecialisten in India zijn verdeeld over de kwestie. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen