Lachgas is plaag op recreatiedomein De Ster: medewerkers vinden soms tot 300 lege capsules per dag

Op recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas is het gebruik van lachgas een echte plaag. Op drukke dagen vinden ze er wel 300 lege capsules. Toch zetten ze geen extra bewaking in. De politie is wel extra alert.

Het is een algemene tendens dat steeds meer jongeren lachgas gebruiken om in een roes te raken. Het is goedkoop en makkelijk te vinden in winkels. Ook op het recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas is het een echte plaag. Op zonnige dagen ruimt het personeel van De Ster zelfs zo’n 300 lege capsules op. “Het is een rage die al enkele jaren aan de gang is en zich snel ontwikkelt”, vertelt Pieter Debaets, directeur van recreatiedomein De Ster.

“Het gaat om een zeer specifieke groep jongeren die gebruik maakt van lachgas”, gaat Pieter Debaets verder. “Ze komen vooral als het mooi weer is. De eerste capsule vonden we drie jaar geleden. Maar het is een ontwikkelend fenomeen. Het worden er steeds meer.”

Geen extra controle

“Momenteel controleren we niet extra op het gebruik van lachgas. Misschien moeten we dat in de toekomst wel doen, maar het is moeilijk. Op drukke dagen werken we al met een maximale bezetting. Zij controleren dan op de veiligheid in het algemeen, daardoor glippen de lachgasgebruikers wel eens door de mazen van het net. Natuurlijk is ons personeel wel overal op het terrein verspreid. Zij houden een oogje in het zeil en maken melding als ze opvallend gebruik kunnen vaststellen."

“Het is niet gemakkelijk om jongeren te betrappen. De jeugd probeert dat dan ook achter de rug te doen. Het blijft trouwens niet alleen bij kleine capsules, we vinden soms ook flessen van een liter die onder het zand begraven zijn. Het is heel moeilijk om te controleren. Lachgas is ook heel snel ingenomen. Je bent daar niet heel lang mee bezig.”

GAS-boetes

“Lachgas wordt gebruikt om in een roes te raken, en dat kan gevaarlijk zijn. Gelukkig hebben wij nog geen problematische gevallen meegemaakt. In dat geval kan er dan ook weinig tegen gedaan worden. Het is vergelijkbaar met iemand die een joint neemt of iets te veel alcohol gedronken heeft. Als je te veel gebruikt, dan valt het op en moet je optreden. Maar als je het in beperkte mate gebruikt, is het niet zo opvallend.”

De politie van Sint-Niklaas laat wel weten extra alert te zijn op het gebruik van lachgas. Niet alleen op het recreatiedomein De Ster, maar ook in de stad. Als iemand betrapt wordt met lachgas, wordt het onmiddellijk in beslag genomen. Er staan ook GAS-boetes op die kunnen oplopen tot 300 euro.

Meest gelezen