Amerikaanse troepen in het Koerdische gebied in het noordoosten van Syrië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Turkse invasie in Syrisch Koerdistan is onaanvaardbaar", aldus VS-minister van Defensie Esper

De Turkse president Tayyip Erdogan dreigt er opnieuw mee om het Koerdische noordoosten van Syrië binnen te vallen. Dat kan tot spanningen en zelfs een militaire confrontatie met de Amerikaanse troepen daar leiden. De Syrische Koerden waren de speerpunt voor de nederlaag van terreurgroep IS in Syrië.

"Een unilaterale actie van Turkije in Noordoost-Syrië is totaal onaanvaardbaar", zo zei de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vandaag. Esper reageert daarmee op de dreiging van de Turkse president Tayyip Erdogan zondag om "een veiligheidszone" aan te leggen in het autonome Koerdische deel van Syrië. 

De relaties tussen de VS en Turkije zijn ook zonder een crisis in Syrië al flink verzuurd

Meer nog: Esper zal "unilaterale acties door Turkije verhinderen", maar hij zei er niet bij hoe dat zou gebeuren. De VS heeft enkele honderden militairen in Syrisch-Koerdistan. Die werken er samen met de Syrische Koerden in de strijd tegen de terreurgroep IS. Sinds die laatste verslagen is, hebben de SDF -een militie met Koerden en Arabieren- het grootste deel van Noordoost-Syrië in handen gekregen.

Een eventuele Turkse invasie in dat gebied en de daarop volgende gevechten met de Syrische Koerden zouden sommigen van die VS-troepen daar kunnen raken. Dat zou dan de toch al verzuurde relaties tussen de twee NAVO-bondgenoten Amerika en Turkije nog verder de put in duwen. Turkije heeft onlangs gekozen voor het Russische luchtafweersysteem S-400. Uit reactie weigert de VS om de beloofde moderne F-35-stealthvliegtuigen te leveren aan Turkije. (Lees verder onder de foto).

Syrisch-Koerdische "peshmerga" zijn de bondgenoot geworden van de VS in de strijd tegen IS.
AFP or licensors

Wat wil Turkije in NO-Syrië uitspoken?

Sinds september vorig jaar dreigt Turkije met een invasie in het Koerdische deel van Syrië. Volgens Ankara is dat Koerdische gebied een bedreiging voor de eenheid van Turkije. President Erdogan beschouwt de Syrische Koerden als "terroristen" en een verlengstuk van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. 

De voorbije jaren heeft het Turkse leger met steun van Syrische rebellengroepen de kleinere en geïsoleerde Koerdische enclave Afrin in het noordwesten van Syrië onder de voet gelopen. Het veel grotere Koerdische stamland in het noordoosten is echter andere koek, ook al zonder dat daarbij Amerikaanse troepen betrokken raken.

Turkije riskeert met de operatie om de oorlog ook opnieuw binnen de eigen grenzen te krijgen. Mogelijk wil Erdogan dan ook erg beperkte doelstellingen nastreven zoals de bezetting van enkele grensstadjes zoals het vooral door Arabieren bewoonde Tal Abyad en een smalle strook langs de grens. Dat beperkt de risico's van een grootscheeps conflict en tegelijk mogelijk gezichtsverlies als het fout loopt.

Meest gelezen