Videospeler inladen...

Belgische meisjes op bouwkamp in Marokko met dood bedreigd, man opgepakt

In Marokko is een man opgepakt die Belgische vrijwilligsters van de Bouworde met de dood had bedreigd. De meisjes waren in short te zien in een reportage op de Marokkaanse televisie terwijl ze aan het werk waren, zij herstelden een straat. In een Facebookpost riep de man op om de meisjes te onthoofden wegens hun kledij. De meisjes zijn nooit in gevaar geweest.

De vrijwilligers van Bouworde waren de voorbije dagen aan het werk in Adar, een dorpje in het zuiden van Marokko. Ze hielpen er bij het herstellen van straten. Een reportage over hun werk op de Marokkaanse televisie wekte de woede van een leraar van 26 in de regio Tanger, 800 kilometer verder in het noorden van het land. In een Facebookpost riep de man op om de meisjes te onthoofden, omdat ze in short aan het werk waren.

De Marokkaanse overheid was niet opgezet met de Facebookpost en de Staatsveiligheid pakte de man op, “wegens de publicatie van een haatboodschap op Facebook”, aldus een persbericht van de Marokkaanse Staatsveiligheid. Hij zal worden vervolgd “wegens het aanzetten tot terroristische daden”, aldus nog het persbericht.

"Meisjes waren zich niet bewust van commotie"

Volgens Karen Heyligen van Bouworde zijn de meisjes nooit fysiek bedreigd: “Ze waren zich zelfs niet bewust van de hele commotie. Onze vrijwilligers worden in Adar altijd gastvrij ontvangen en zijn er graag gezien door de bevolking. Ze werken er ook op vraag van de lokale dorpsverantwoordelijke.”

Er waren in het verleden volgens Karen Heyligen nooit problemen met de kledij van de vrijwilligers. “Die krijgen ook altijd mee dat ze respect moeten tonen voor de lokale cultuur. Het zijn enkelingen die blijkbaar aanstoot nemen aan hoe zij erbij lopen.”     

Ook een parlementslid van de islamistische regeringspartij PJD nam aanstoot aan de kledij van de Belgische vrijwilligsters. Hij vroeg zich – ook op Facebook – af “sinds wanneer de Europeanen werken uitvoeren in badpak”. 

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen