Zuhal Demir (N-VA): "Als Vlaams Belang uit de boot valt, dan is die partij verantwoordelijk en niemand anders"

Voormalig staatssecretaris en N-VA-kopstuk Zuhal Demir vindt dat Vlaams Belang de andere partijen te weinig heeft overtuigd om met hen een regering te vormen. Dat zegt Demir in een interview met TVL. "Als het Vlaams Belang uit de boot valt, dan is die partij daar verantwoordelijk voor", klinkt het. "En niemand anders."

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de volgende Vlaamse regering er zal uitzien. Na de verkiezingen van 26 mei bleef N-VA de grootste partij, maar Vlaams Belang was de grote winnaar en werd de tweede partij in Vlaanderen. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gesprekken gevoerd met Vlaams Belang met het oog op het vormen van een regering, maar geen enkele andere partij wil een coalitie met het uiterst rechtse Vlaams Belang op de been brengen. En dus is de vraag wanneer De Wever Vlaams Belang definitief zal loslaten.

Vorige week voerde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter de druk op. "Vanuit de oppositie kunnen we de ergste nachtmerrie van De Wever zijn", klonk het toen. Dergelijke taal zint N-VA-politica Zuhal Demir duidelijk niet. "Wat ik de afgelopen dagen heb gezien, is dat Vlaams Belang vooral bezig is geweest om de N-VA te bedreigen om hen koste wat kost mee in de coalitie te nemen", reageert Demir bij TVL. "Ze hebben de afgelopen dagen ook heel veel geïnvesteerd in sociale media en campagnes online tegen allerhande partijen. Dat maakt het allemaal heel moeilijk." 

Demir stelt dat Vlaams Belang op die manier te weinig heeft geïnvesteerd om duidelijk te maken dat de partij in een regering wil stappen en dat ze veranderd zijn. "Ze zijn meer bezig geweest met Wij zijn de slachtoffers. En dat zijn ze niet." Volgens Demir is het voor andere partijen "heel moeilijk" om met Vlaams Belang in een coalitie te treden zolang die partij "figuren als Filip Dewinter en Dries Van Langenhove tegen de borst houdt". "Een verkiezingsoverwinning is geen witwasoperatie."

Demir wil niet gezegd hebben dat er wat haar betreft geen coalitie met Vlaams Belang komt. "Ik ben voorstander om te spreken met die partij. De gesprekken waren intensief en constructief. Maar ik ga voor hen niet het vuile werk doen. Zij moeten andere partijen overtuigen om een meerderheid te vormen. Als Vlaams Belang uit de boot valt, dan is die partij daar verantwoordelijk voor. En niemand anders."

Het feit dat Vlaams Belang figuren als Filip Dewinter en Dries Van Langenhove tegen de borst houdt, maakt het heel moeilijk voor andere partijen om met Vlaams Belang in een coalitie te treden

Zuhal Demir (N-VA)

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen