Bootjes varen te snel op de Leie tussen Gent en Deinze

Bootjes die op de toeristische Leie tussen Gent en Deinze varen, houden zich niet altijd aan de regels. Meer en meer bootjes varen er te snel.

De maximumsnelheid op het water is 7 kilometer per uur, maar die regel wordt dus niet altijd nageleefd. Dat is gevaarlijk voor de andere kleine bootjes, maar ook schadelijk voor de oevers. Op verschillende plaatsen is de oever niet versterkt. En de golfslag van snelle boten, maken de oevers dus kapot.

Freddy Smessaert van de scheepvaartpolitie ziet de snelle boten ook toenemen. "Je merkt dat die snellere vaartuigen krachtiger zijn geworden", zegt hij. "En die kracht willen ze natuurlijk eens uitproberen." Sommige boten halen wel 30 kilometer per uur of meer.

Actiegroep wil maatregelen

De actiegroep "Leie Omgeving Beschermen", of kortweg L.O.B., vraagt aan de Vlaamse Waterweg om signalisatieborden te plaatsen langs de Leie, met daarop informatie over wat mag en niet mag. "Ik denk dat dat een enorme hulp zou zijn", zegt Luc Hanssens van L.O.B. Hij woont aan de Leie in Baarle-Drongen en ondervindt de problemen dus in zijn achtertuin.

"De Leie is te mooi om kapot te laten gaan. Het is mooi gebied, maar ook een bedreigd gebied. Meer en meer wordt de Leie een toeristische trekpleister. Er worden veel boten verhuurd in Gent. Maar de huurders hebben meestal geen ervaring en kennen de regels niet. En dus varen ze er maar op los. En eigenlijk kunnen we hen dat niet verwijten, want nergens staan er informatieborden."

"Op een stuk waar er veel huizen staan langs de Leie, varen ze meestal traag. Maar op plekken waar er geen huizen staan, durven ze wel eens de motoren open te trekken. Maar zo beschadigen ze de oevers. Het zand komt massaal in de Leie terecht, en dus slibt de Leie dicht. Als het zo verder gaat, hebben we over 15 jaar een Leie van nog amper een halve meter diep. En dan is het gedaan met bootje varen. "

Meest gelezen