Bouworde annuleert kampen in Marokko na bedreiging

De vzw Bouworde stuurt voorlopig geen jongeren meer op kamp naar Marokko. Buitenlandse Zaken had dat geadviseerd, na een bedreiging op Facebook. 3 jongeren die nu in Marokko zijn, keren ook vervroegd terug.

Alles begon bij een filmpje van een regionale Marokkaanse tv-zender over het werk van de Bouworde in Adar, in het zuiden van het land. Daarin werden Belgische jongeren getoond die een weg herstelden. Een 26-jarige leraar nam aanstoot aan de zomerse kledij van de jongeren, en riep op Facebook op om hen te onthoofden. De man werd opgepakt in de regio van Tanger, op zo'n 800 kilometer van waar de Belgische jongeren zich bevonden.

De Bouworde benadrukte dat de jongeren nooit in gevaar zijn geweest. En ook nu nog is er geen reden om te vrezen voor geweld, zegt Karen Heylighen: "De Belgische ambassade verzekert ons dat de veiligheid van de vrijwilligers die momenteel nog in Marokko zijn verzekerd is door de Marokkaanse overheid, onder andere door de aanwezigheid van de Gendarmerie." Maar tegelijk is er wel onrust ontstaan, onder meer door de berichten in de media over de arrestatie: "We hebben alle begrip voor het gevoel dat er potentieel heerst bij deelnemers en geven hen de mogelijkheid om vervroegd terug te keren. Voorlopig wensen 3 van de 37 jongeren die momenteel in Marokko zijn daarvan gebruik te maken."

Daarnaast worden alle kampen voor de rest van dit seizoen in Marokko geannuleerd. Het gaat om een 80-tal mensen, zegt Heylighen: "De ambassade adviseert ons, in overleg met FOD Buitenlandse zaken, om onder de huidige omstandigheden en gezien de grote “publiciteit” van de zaak via de pers en de sociale media geen nieuwe groep naar Marokko te laten vertrekken.   Uiteraard volgen we dat advies."

Meest gelezen