Reporters

Britse voedingssector vreest voor wekenlange tekorten bij brexit zonder akkoord

Terwijl de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab een nieuw handelsakkoord is gaan bepleiten bij de Amerikaanse President Trump, ziet de Britse voedings- en drankensector de toekomst lang niet zo rooskleurig in. "Een no-deal exit zou rampzalig zijn", waarschuwt Tim Rycroft van de Food and Drink Federation op de BBC Radio.

De voedings- en drankenindustrie in het Verenigd Koninkrijk is allerminst gerustgesteld door de optimistische voorspellingen van de regering Johnson dat de voedselvoorziening niet in het gedrang zal komen na 31 oktober.  Ook bij de vorige voorspelde brexitdatum op 29 maart, waren er al mensen aan het hamsteren gegaan en waren verschillende economische sectoren beducht. (zie inzet)

Voorzitter Tim Rycroft van de Food and Drink Federation ziet de nieuwe datum van 31 oktober opdoemen, want premier Johnson wil ook zonder een akkoord op die datum uit de Europese Unie stappen. Rycroft vreest voor een rampscenario als de vrachtwagens komen vast te staan aan de grens. 

We verwachten tekorten aan bepaalde producten die weken of zelfs maanden kunnen aanslepen. 

De tekorten zullen volgens Tim Rycroft niet te voorspellen zijn. Verse voeding is volgens hem maar de tip van de ijsberg: "voor complexere schotels zijn veel ingrediënten nodig. Er zullen selectieve tekorten zijn, doordat het zal afhangen van welke vrachtwagens door de grenscontroles raken en welke niet. "

Slechte timing

De datum voor de uitstap op 31 oktober - met of zonder akkoord zegt premier Johnson - is volgens de voedingssector ook bijzonder slecht. "Tegen dan is onze voorraad verse voeding kleiner en moeten we meer invoeren. Maar de opslagplaatsen zijn dan al duurder omdat ze vol geraken met voedsel en drank voor de kerstperiode", zegt Tim Rycroft nog. 

Daarom wil de sector maatregelen van de overheid, zoals er ook al zijn aangekondigd voor de farmaceutische bedrijven.  Zo zou de wet op de concurrentievervalsing moeten worden versoepeld. "Misschien zal de regering ons vragen om kwetsbare mensen in afgelegen gebieden te gaan bevoorraden. Dan moeten we onderling afspraken kunnen maken, maar dat is nu verboden. " (lees voort onder foto)

AP2008

Minder tax aan de toog

Er kwam vandaag ook een waarschuwing van de federatie van Britse brouwerijen, die meer dan 800 artisanale brouwers vertegenwoordigen.  Op het grote jaarlijkse bierfestival in Londen, het Great British Beer Festival,  gaat de brexit natuurlijk over de tongen.  De producenten van Brits bier hebben de ingrediënten hop en mout nodig vanuit het buitenland én ze zijn ook bang dat de uitvoer van hun bier erg duur zal worden als er geen akkoord komt , met opnieuw hoge douanerechten en invoertarieven. 

In deze onzekere tijden zou een BTW-verlaging op het bier aan de toog een heel goede manier zijn om de pubs te steunen.

Tom Stainer, CAMRA, Campaign for Real Ale

CAMRA heeft al een gids gepubliceerd voor de ruim 800 artisanale brouwers die ze vertegenwoordigen. De Britten kunnen zich alvast moed indrinken met het bier van het jaar: de Shere Drop van de brouwerij Surrey Hills. 

Meest gelezen