"De slapelozen", "Sharp objects" en "Weg v/h meesterwerk".
VRT

Wat brengt het najaar van Canvas? Slapeloosheid, een geladen misdaadreeks en Rubens achterna  

Canvas zet dit najaar in op wat de zender "topkwaliteit zonder compromissen" noemt. Blikvangers zijn onder meer "Weg van het meesterwerk" met Thomas Vanderveken, de 25e verjaardag van het duidingsprogramma "Terzake" en internationale fictiereeksen als "Das Boot" en "Sharp objects" die vanaf de eerste aflevering integraal op VRT NU zullen worden aangeboden. Dat om aan de sterk groeiende vraag van on demand tegemoet te komen. 

Vijf nieuwe programma's

1. Canvas pakt uit met vijf nieuwe programma's van eigen bodem. Thomas Vanderveken gooit zich na zijn piano-uitdaging op het schilderwerk in "Weg van het meesterwerk". Hij volgt het spoor van de Vlaamse meesters Bruegel, Rubens en van Eyck. De schilderijen hangen in musea in verre landen. Hoe zijn ze daar terechtgekomen? Vanderveken reist ze vanaf woensdag 4 september achterna.

2. In de vierdelige reeks "Eenzaamheid" geeft Xavier Taveirne een stem en gezicht aan een van de problemen van deze tijd. Hij maakt het taboe van eenzaamheid bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen van álle generaties, van jongeren tot bejaarden. (uitzenddatum volgt nog)

3. Vanaf woensdag 9 oktober onderzoekt Annick Ruyts in "De slapelozen" waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Zelf praat ze met experten en lotgenoten als Wim Lybaert en Frank Vander Linden over de manier waarop zij omgaan met hun slapeloosheid. Over de frustratie in lange nachten, maar ook over de creativiteit en de magie van de nacht. 

4. In "Paradise city" reist Mario Goossens van Triggerfinger naar zes steden die zwaar geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens: Port-au-Prince, Belfast, New Orleans, Kigali, Hiroshima en Detroit. Hoe kan muziek helpen bij het helen van een stad? (vanaf vrijdag 18 oktober)

5. Na "Kinderen van de collaboratie" en "Kinderen van de kolonie" volgt "Kinderen van het verzet". De beklijvende reeks laat 75 jaar na de bevrijding dertien getuigen aan het woord over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf mee in werden betrokken, over het verlies en de pijn, over de verschrikkingen van de concentratiekampen en onverwerkte oorlogstrauma’s. (vanaf dinsdag 22 oktober)

Drie nieuwe fictiereeksen

Na "Big little lies", "My brilliant friend" en "The handmaid’s tale" brengt Canvas dit najaar elke woensdagavond twee afleveringen van "Das Boot, het geladen misdaadverhaal "Sharp objects" en "Perpetual grace ltd". De reeksen zijn ook allemaal online beschikbaar op VRT NU, vaak al integraal (als "boxset") van bij de start op tv, of zelfs eerder in preview. Van alle soorten programma’s op Canvas wordt fictie namelijk het meest "on demand" bekeken (uitgesteld of online).

Nog later - in 2020 - volgen onder meer het spraakmakende "Chernobyl", de tweede reeks van "Big little lies" en de derde van "The handmaid’s tale" en "True detective".   

Krijgen een nieuw seizoen

"Alleen Elvis blijft bestaan" blijft een vaste waarde bij Canvas. In de negende reeks ontvangt Thomas Vanderveken vanaf zaterdag 26 oktober opnieuw heel uiteenlopende gasten. Namen volgen.

Er komt ook een nieuwe reeks van "Belpop", met deze keer documentaires over de carrière van Joost Zweegers, Guido Belcanto, Bart Peeters, De Mens én over 40 jaar Ancienne Belgique. (vanaf maandag 7 oktober)

In een nieuw seizoen van "Winteruur" praat Wim Helsen met zijn gasten over hun favoriete tekst. Dit najaar kunnen we uitkijken naar de komst van Clara Cleymans, Ruben Block en Jo Lemaire. Sidekick Swami Bami blijft goedkeurend zwijgen. (vanaf maandag 28 oktober)

Een nieuwe reeks van "Belga sport" belicht KRC Genk tijdens de eerste tien jaar van zijn bestaan (1988-1998), Tia Hellebaut, Raymond Goethals, Sean Kelly en Roland Liboton.

In de tweede reeks van "Wissel van de macht" reconstrueert Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch (foto onder) opnieuw een aantal ingrijpende politieke evoluties van de afgelopen 20 jaar. In die tijdspanne verloren de drie traditionele partijen - CD&V, Open VLD en SP.A - hun marktleiderschap aan de N-VA. Aan de hand van gesprekken met toppolitici van die partijen onderzoekt Van de Looverbosch hoe dat is kunnen gebeuren. (later dit najaar) 

VRT

Opmerkelijke verjaardag

"Terzake" bestaat 25 jaar en laat dat in de week van maandag 2 september niet onopgemerkt voorbijgaan. Elke dag zal er een verwijzing zijn naar de geschiedenis van het duidingsprogramma en op donderdag 5 september is er een extra lange "Terzake" van een uur die focust op de relevantie van het programma vandaag. 

VRT

Meest gelezen