Broedt Bart De Wever op een "raketcoalitie"? Of toch op een Zweedse of Bourgondische?

Welke Vlaamse coalitie ook tot stand zal komen, het kind zal een naam moeten krijgen. De Zweedse coalitie en de Bourgondische coalitie kennen we al, maar hebt u al van de Raketcoalitie gehoord? Een bloemlezing in geuren en (vooral) kleuren.

Welke partijen zullen samen de nieuwe Vlaamse regering vormen? Voorlopig blijft het koffiedik kijken. Een ding is zeker: de alliantie zal als vanouds een naam krijgen.

De aftredende Vlaamse coalitie van de N-VA, CD&V en Open VLD staat bekend als de Zweedse coalitie. Ook de oorspronkelijke federale regering-Michel met de N-VA, CD&V, Open VLD en de MR heette zo. 

De naam is afgeleid van de vlag van het land in Scandinavië. Die bestaat uit een blauw veld met daarop een geel kruis. De kleur blauw verwijst naar de liberale partij(en), de kleur geel is die van de N-VA en het kruis is een knipoog naar de christendemocraten van CD&V. 

De vlag van Zweden.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bourgondië

In Antwerpen zit sinds 1 januari de zogenoemde Bourgondische coalitie in het zadel. Die bestaat uit de N-VA van burgemeester Bart De Wever, de SP.A en Open VLD. 

De naam verwijst naar de kleuren van Bourgondië in Frankrijk: geel, rood en blauw. Het was De Wever zelf die met de naam naar buiten kwam. Hij had ook voor de kleuren van Venezuela, Colombia of Roemenië kunnen kiezen, maar daar paste hij voor gezien die landen bekend staan om communisme, cocaïne en corruptie.

De vlag van Bourgondië.

Mastercard of Rothko?

Als de nieuwe Vlaamse regering uit een van deze twee coalities zal bestaan, is de naam snel gevonden. De kans bestaat evenwel dat de N-VA voor CD&V en de SP.A kiest en voor het samengaan van geel, oranje en rood is (nog) geen naam voorhanden.

Hoe zou zo'n coalitie dan heten? Wat dacht u van de Mastercardcoalitie want de kleuren van de kredietkaart zijn eveneens geel, oranje en rood. Ook de raketcoalitie is een optie, naar het populaire ijsje dat Ola in 1962 op de markt bracht.

Een andere suggestie is de paprikacoalitie gezien rijpe paprika's in geel, oranje en rood bestaan. De meerwaardezoeker voelt misschien meer voor de Rothkocoalitie, naar het werk "Orange, red, yellow" van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko dat in 2012 voor bijna 87 miljoen dollar onder de hamer ging.

"Orange, red, yellow" van Rothko.

Beluister hieronder het gesprek met VRT-journalist Nico Cardone in "De wereld vandaag":

Meest gelezen