Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Eén jaar voor de Olympische Spelen: hittegolf in Japan kost leven aan 57 mensen

Voor het tweede jaar op rij beleeft Japan een snikhete zomer. Dat belooft voor de zomerspelen van volgend jaar in Tokio. 

Al wekenlang loopt de temperatuur in Tokio en omgeving elke dag op tot boven de dertig graden. Bovendien is er een gemiddelde luchtvochtigheid van 80 procent. De afgelopen weken kwamen al 57 mensen om als gevolg van de hitte. Meer dan 18.000 mensen werden vorige week opgenomen in het ziekenhuis met symptomen als uitdroging en hitteslag.

Het is de tweede zomer op rij dat Japan getroffen wordt door een hittegolf. Vorig jaar werden in de buurt van Tokio recordtemperaturen gemeten tot 41,1 graden. Toen erkende de overheid de hittegolf als natuurramp. 77 mensen kwamen om. 

Marathon om 6 uur 's ochtends

Over 1 jaar vinden in Tokio de Olympische Zomerspelen plaats, tussen 24 juli en 9 augustus. Het Internationaal Olympisch Comité zegt dat het rekening zal houden met de hitte en dat het nu al voorzorgen neemt. Zo begint de marathon om 6 uur 's ochtends. Maar ook op dat uur was het de afgelopen dagen al 30 graden. 

Verder heeft Tokio een speciale reflecterende coating op de straten aangebracht, die de oppervlaktetemperatuur moet verlagen. Ook worden er tenten, ventilatoren en mistsproeiers neergezet bij alle evenementen en mogen toeschouwers zelf drinken meenemen in de stadions.

Assistenten sproeien water over het zand van het beachvolley terrein om het af te koelen tijdens een test voor de Olympische Spelen van volgend jaar.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen